Pregled bibliografske jedinice broj: 1091060
Utjecaj vremena i temperature miješanja na oksidacijsku stabilnost maslinovog ulja dobivenog iz plodova maslina sorte oblica
Utjecaj vremena i temperature miješanja na oksidacijsku stabilnost maslinovog ulja dobivenog iz plodova maslina sorte oblica, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1091060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vremena i temperature miješanja na
oksidacijsku stabilnost maslinovog ulja
dobivenog iz plodova maslina sorte oblica
(Influence of mixing time and temperature on
oxidative stability of olive oil obtained from
olives variety Oblica)
Autori
Anđela Čović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
23.09
Godina
2015
Stranica
35
Mentor
Renato Stipišić
Ključne riječi
maslinovo ulje, vrijeme miješanja, temperatura miješanja, oksidacijska stabilnost
(olive oil, mixing time, mixing temperature, oxidative stability)
Sažetak
Maslinova ulja kategoriziraju se ovisno o njihovoj kvaliteti. Mnogo čimbenika utječe na kvalitetu maslinova ulja. Poseban utjecaj na kvalitetu maslinova ulja imaju način prerade plodova masline te čuvanje maslinova ulja. U procesu prerade posebnu pozornost treba obratiti na postupak miješanja maslinova tijesta. Tijekom miješanja moguć je gubitak polifenola, što će u konačnici utjecati na kvalitetu maslinova ulja i njegovu daljnju zaštitu od oksidacije. Nakon prerade dobiveno ulje čuva se u svježem i prozračnom prostoru pri konstantnoj temperaturi u posebnim spremnicima. U ovom radu prikazan je utjecaj temperature i vremena miješanja maslinova tijesta na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od plodova masline sorte Oblica.
Izvorni jezik
Hrvatski