Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1091009

Elementi za transport fluida cijevima i njihova primjena u prehrambenoj industriji


Konjarik, Tomislav
Elementi za transport fluida cijevima i njihova primjena u prehrambenoj industriji, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1091009 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Elementi za transport fluida cijevima i njihova primjena u prehrambenoj industriji
(Pipeline Fluid Transport Elements and Their Application in the Food Industry)

Autori
Konjarik, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2020

Stranica
30

Mentor
Velić, Darko

Ključne riječi
cjevovodi ; armatura cjevovoda ; promjer cijevi ; temperaturna dilatacija ; pad tlaka
(pipelines ; pipeline fittings ; pipe diameter ; temperature expansion ; pressure drop)

Sažetak
Elementi koji se koriste za transport fluida cjevovodnom mrežom imaju važnu ulogu u prehrambeno-tehnološkim procesima. Uz same cijevi (ravni dijelovi cjevovoda, cijevni vod), elementima cjevovodne mreže pripadaju fitinzi, kojima se cijevi spajaju, oblikuju i usmjeravaju, te cijevne armature koju sačinjavaju ventili, zasuni, zaklopke i slavine, a služe kao sigurnosni, zaporni i regulacijski elementi. Osnovni ciljevi u projektiranju cjevovodne mreže su izbor konstrukcijskog materijala, izračunavanje optimalnog promjera cijevi te kompenzacije temperaturnih dilatacije. Parametri koji se uzimaju u obzir prilikom projektiranja cjevovoda ovise o tipu fluida koji se transportira, padu tlaka, brzini strujanja i protoku, duljini cjevovoda i mjesnim gubitcima. Cijevi moraju biti adekvatno spojene te označene sukladno vrsti transportiranog fluida. S ciljem sprječavanja gubitaka topline, energetski cjevovodi se oblažu izolacijskim materijalima te po potrebi osiguravaju kompenzatorima temperaturnih dilatacija. Za projektiranje i izvedbu cjevovoda te vođenje prehrambeno tehnoloških procesa od posebne važnosti je izometrijski prikaz cjevovoda te shema cjevovoda i instrumentacije (PID).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Darko Velić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Konjarik, Tomislav
Elementi za transport fluida cijevima i njihova primjena u prehrambenoj industriji, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Konjarik, T. (2020) 'Elementi za transport fluida cijevima i njihova primjena u prehrambenoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Konjarik, Tomislav}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {cjevovodi, armatura cjevovoda, promjer cijevi, temperaturna dilatacija, pad tlaka}, title = {Elementi za transport fluida cijevima i njihova primjena u prehrambenoj industriji}, keyword = {cjevovodi, armatura cjevovoda, promjer cijevi, temperaturna dilatacija, pad tlaka}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Konjarik, Tomislav}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {pipelines, pipeline fittings, pipe diameter, temperature expansion, pressure drop}, title = {Pipeline Fluid Transport Elements and Their Application in the Food Industry}, keyword = {pipelines, pipeline fittings, pipe diameter, temperature expansion, pressure drop}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font