Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1090963

Određivanje elektrokinetičkog potencijala kafeinske kiseline, β – glukana i modela kafeinske kiseline - β – glukan


Ivkić, Ana
Određivanje elektrokinetičkog potencijala kafeinske kiseline, β – glukana i modela kafeinske kiseline - β – glukan, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1090963 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje elektrokinetičkog potencijala kafeinske kiseline, β – glukana i modela kafeinske kiseline - β – glukan
(Determination of Electrokinetic Potential of Caffeic Acid, β – Glucan and Caffeic Acid - β – Glucan Model)

Autori
Ivkić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.10

Godina
2020

Stranica
30

Mentor
Tomac, Ivana ; Jakobek, Lidija

Ključne riječi
kafeinska kiselina ; zeta-potencijal ; β-glukan ; UV/Vis spektar
(caffeic acid ; zeta potenctial ; β-glucan ; UV/Vis spectar)

Sažetak
Kafeinska kiselina je polifenolni spoj. Prema klasifikaciji polifenolnih spojeva ubraja se u hidroksicimetne kiseline. β-glukan je polisaharid koji se ubraja u skupinu topljivih vlakana. Elektrokinetički potencijal još se naziva i zeta- potencijal predstavlja fizikalno svojstvo na površini makromolekule ili materijala. Odnosno, zeta-potencijal je potencijal na udaljenosti plohe smicanja. Poznavanje zeta-potencijala omogućuje predviđanje dugoročnog najstabilnijeg ponašanja neke makromolekule. Stabilnost neke makromolekule ili materijala ovisi o zeta- potencijalu i naboju na površini te makromolekule ili materijala. Prema tome, zadatak ovog diplomskog rada je odrediti zeta- potencijal otopine kafeinske kiseline, otopine β-glukana i modela kafeinske kiseline i β- glukana kroz različiti koncentracijski raspon, a s ciljem predviđanja najstabilnijeg ponašanja modela kafeinske kiseline i β-glukana pri različitim pH vrijednostima. Najstabilnije ponašanje ispitanog modela kafeinske kiseline i β-glukana pokazalo se u pH 10.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (mentor)

Avatar Url Ivana Tomac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ivkić, Ana
Određivanje elektrokinetičkog potencijala kafeinske kiseline, β – glukana i modela kafeinske kiseline - β – glukan, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ivkić, A. (2020) 'Određivanje elektrokinetičkog potencijala kafeinske kiseline, β – glukana i modela kafeinske kiseline - β – glukan', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivki\'{c}, Ana}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {kafeinska kiselina, zeta-potencijal, β-glukan, UV/Vis spektar}, title = {Odre\djivanje elektrokineti\v{c}kog potencijala kafeinske kiseline, β – glukana i modela kafeinske kiseline - β – glukan}, keyword = {kafeinska kiselina, zeta-potencijal, β-glukan, UV/Vis spektar}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivki\'{c}, Ana}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {caffeic acid, zeta potenctial, β-glucan, UV/Vis spectar}, title = {Determination of Electrokinetic Potential of Caffeic Acid, β – Glucan and Caffeic Acid - β – Glucan Model}, keyword = {caffeic acid, zeta potenctial, β-glucan, UV/Vis spectar}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font