Pregled bibliografske jedinice broj: 1090963
Određivanje elektrokinetičkog potencijala kafeinske kiseline, β – glukana i modela kafeinske kiseline - β – glukan
Određivanje elektrokinetičkog potencijala kafeinske kiseline, β – glukana i modela kafeinske kiseline - β – glukan, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1090963 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje elektrokinetičkog potencijala
kafeinske kiseline, β – glukana i modela
kafeinske kiseline - β – glukan
(Determination of Electrokinetic Potential of
Caffeic Acid, β – Glucan and Caffeic Acid - β –
Glucan Model)
Autori
Ivkić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.10
Godina
2020
Stranica
30
Mentor
Tomac, Ivana ; Jakobek, Lidija
Ključne riječi
kafeinska kiselina ; zeta-potencijal ; β-glukan ; UV/Vis spektar
(caffeic acid ; zeta potenctial ; β-glucan ; UV/Vis spectar)
Sažetak
Kafeinska kiselina je polifenolni spoj. Prema klasifikaciji polifenolnih spojeva ubraja se u hidroksicimetne kiseline. β-glukan je polisaharid koji se ubraja u skupinu topljivih vlakana. Elektrokinetički potencijal još se naziva i zeta- potencijal predstavlja fizikalno svojstvo na površini makromolekule ili materijala. Odnosno, zeta-potencijal je potencijal na udaljenosti plohe smicanja. Poznavanje zeta-potencijala omogućuje predviđanje dugoročnog najstabilnijeg ponašanja neke makromolekule. Stabilnost neke makromolekule ili materijala ovisi o zeta- potencijalu i naboju na površini te makromolekule ili materijala. Prema tome, zadatak ovog diplomskog rada je odrediti zeta- potencijal otopine kafeinske kiseline, otopine β-glukana i modela kafeinske kiseline i β- glukana kroz različiti koncentracijski raspon, a s ciljem predviđanja najstabilnijeg ponašanja modela kafeinske kiseline i β-glukana pri različitim pH vrijednostima. Najstabilnije ponašanje ispitanog modela kafeinske kiseline i β-glukana pokazalo se u pH 10.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek