Pregled bibliografske jedinice broj: 1090960
Razvoj elektroanalitičke metode cikličke voltametrije za karakterizaciju kafeina u uzorcima dodatka prehrani
Razvoj elektroanalitičke metode cikličke voltametrije za karakterizaciju kafeina u uzorcima dodatka prehrani, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1090960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj elektroanalitičke metode cikličke
voltametrije za karakterizaciju kafeina u
uzorcima dodatka prehrani
(Development of Cyclic Voltammetry to the
Characterization of Caffeine from Dietary
Supplement Sample)
Autori
Radman, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
35
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
kafein ; dodatak prehrani ; ciklička voltametrija
(caffeine ; dietary supplement ; cyclic voltammetry)
Sažetak
Ciklička voltametrija je elektroanalitički postupak kod kojeg se mjerenje provodi u elektrokemijskoj ćeliji. Elektrokemijska ćelija sastoji se od radne, pomoćne i referentne elektrode spojene na voltametrijski uređaj. Signal pobude kod ovog postupka je linearno rastući potencijal, a signal odziva struja. Potencijal radne elektrode se mijenja tijekom polarizacije određenom brzinom i u određenom području potencijala pri čemu se na površini radne elektrode odvija redoks reakcija. Ova metoda primjenjuje se za istraživanje mehanizama reverzibilnih, ireverzibilnih i kvazireverzibilnih elektrokemijskih procesa te za kvalitativnu i kvantitativnu analizu u različitim sustavima. Stoga je zadatak ovog diplomskog rada razviti elektroanalitički postupak cikličke voltametrije, ispitati elektrokemijsko ponašanje otopine kafeine pri različitim pH vrijednostima inertnog pufera, promjeni koncentracije otopine kafeina, promjeni brzine polarizacije i utjecaja višestruke uzastopne polarizacije te primijeniti na identifikaciju i kvantifikaciju u realnom sustavu kao što je dodatak prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija