Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1090959

Karakterizacija kafeina u uzorcima dodatka prehrani primjenom pravokutnovalne voltametrije


Bilandžija, Tena
Karakterizacija kafeina u uzorcima dodatka prehrani primjenom pravokutnovalne voltametrije, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1090959 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija kafeina u uzorcima dodatka prehrani primjenom pravokutnovalne voltametrije
(Characterization of Caffeine from Dietary Supplement Sample Using Square-Wave Voltammetry)

Autori
Bilandžija, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2020

Stranica
33

Mentor
Tomac, Ivana

Ključne riječi
kafein ; dodatak prehrani ; pravokutnovalna voltametrija
(caffeine ; dietary supplement ; square-wave voltammetry)

Sažetak
Kafein je alkaloid iz skupine ksantina. Bijeli je kristalni prah, gorkog okusa i bez mirisa. Pravokutnovalna voltametrija je elektroanalitički postupak kod kojeg se mjerenje provodi u troelektrodnoj elektrokemijskoj ćeliji koja se sastoji od radne, pomoćne i referentne elektrode. Pravokutnovalna voltametrija je brza i jednostavna metoda, a može se primijeniti za istraživanje elektrokemijske oksidacije odnosno redukcije te za kvalitativnu i kvantitativnu analizu u različitim sustavima. Odziv na signal pobude (struja), mjeri se na kraju oksidacijskog odnosno redukcijskog strujnog odziva. Struja se mjeri dvaput tijekom svakog ciklusa. Stoga je zadatak ovog diplomskog rada razviti elektroanalitički postupak pravokutnovalne voltametrije, ispitati elektrokemijsko ponašanje otopine kafeina pri različitim pH vrijednostima inertnog pufera, promjeni koncentracije otopine kafeina, promjeni frekvencije pobudnog signala i utjecaja višestruke uzastopne polarizacije te primijeniti na identifikaciju i kvantifikaciju dodatka prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Tomac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bilandžija, Tena
Karakterizacija kafeina u uzorcima dodatka prehrani primjenom pravokutnovalne voltametrije, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bilandžija, T. (2020) 'Karakterizacija kafeina u uzorcima dodatka prehrani primjenom pravokutnovalne voltametrije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Biland\v{z}ija, Tena}, year = {2020}, pages = {33}, keywords = {kafein, dodatak prehrani, pravokutnovalna voltametrija}, title = {Karakterizacija kafeina u uzorcima dodatka prehrani primjenom pravokutnovalne voltametrije}, keyword = {kafein, dodatak prehrani, pravokutnovalna voltametrija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Biland\v{z}ija, Tena}, year = {2020}, pages = {33}, keywords = {caffeine, dietary supplement, square-wave voltammetry}, title = {Characterization of Caffeine from Dietary Supplement Sample Using Square-Wave Voltammetry}, keyword = {caffeine, dietary supplement, square-wave voltammetry}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font