Pregled bibliografske jedinice broj: 1090959
Karakterizacija kafeina u uzorcima dodatka prehrani primjenom pravokutnovalne voltametrije
Karakterizacija kafeina u uzorcima dodatka prehrani primjenom pravokutnovalne voltametrije, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1090959 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija kafeina u uzorcima dodatka
prehrani primjenom pravokutnovalne voltametrije
(Characterization of Caffeine from Dietary
Supplement Sample Using Square-Wave Voltammetry)
Autori
Bilandžija, Tena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
33
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
kafein ; dodatak prehrani ; pravokutnovalna voltametrija
(caffeine ; dietary supplement ; square-wave voltammetry)
Sažetak
Kafein je alkaloid iz skupine ksantina. Bijeli je kristalni prah, gorkog okusa i bez mirisa. Pravokutnovalna voltametrija je elektroanalitički postupak kod kojeg se mjerenje provodi u troelektrodnoj elektrokemijskoj ćeliji koja se sastoji od radne, pomoćne i referentne elektrode. Pravokutnovalna voltametrija je brza i jednostavna metoda, a može se primijeniti za istraživanje elektrokemijske oksidacije odnosno redukcije te za kvalitativnu i kvantitativnu analizu u različitim sustavima. Odziv na signal pobude (struja), mjeri se na kraju oksidacijskog odnosno redukcijskog strujnog odziva. Struja se mjeri dvaput tijekom svakog ciklusa. Stoga je zadatak ovog diplomskog rada razviti elektroanalitički postupak pravokutnovalne voltametrije, ispitati elektrokemijsko ponašanje otopine kafeina pri različitim pH vrijednostima inertnog pufera, promjeni koncentracije otopine kafeina, promjeni frekvencije pobudnog signala i utjecaja višestruke uzastopne polarizacije te primijeniti na identifikaciju i kvantifikaciju dodatka prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija