Pregled bibliografske jedinice broj: 1090958
Primjena elektrokemijske tehnike diferencijalne impulsne voltametrije na karakterizaciju kafeina iz uzorka dodatka prehrani
Primjena elektrokemijske tehnike diferencijalne impulsne voltametrije na karakterizaciju kafeina iz uzorka dodatka prehrani, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1090958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena elektrokemijske tehnike diferencijalne
impulsne voltametrije na karakterizaciju
kafeina iz uzorka dodatka prehrani
(Application of Electrochemical Technique
Differential Pulse Voltammetry to the
Characterization of Caffeine from a Dietary
Supplement Sample)
Autori
Guberac, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
33
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
kafein ; dodatak prehrani ; diferencijalna pulsna voltametrija
(caffeine ; dietary supplement ; differential pulse voltammetry)
Sažetak
Kafein je alkaloid, zastupljen u kavi, energetskim napitcima, dodacima prehrani i slično. Diferencijalna pulsna voltametrija ubraja se u elektrokemijske, elektroanalitičke tehnike. Karakterizira ju visoka osjetljivost, selektivnost, točnost i niske LOD i LOQ vrijednosti te je stoga prikladna za primjenu na različite uzorke. Diferencijalna pulsna voltametrija je metoda u kojoj je osnovni signal pobude linearno rastući potencijal na koji se superponiraju mali kvadratični naponski impulsi iznosa od 10–100 mV u vrlo kratkom vremenskom periodu. Cilj ovog diplomskog rada je razviti elektrokemijsku tehniku diferencijalnu pulsnu voltametriju, ispitati elektrokemijsko ponašanje kafeina i primijeniti na analizu dodatka prehrani. Za elektrokemijsku karakterizaciju kafeina i dodatka prehrani koristila bi se standardna troelektrodna ćelija i inertni pufer. Na osnovi istraživanja može se zaključiti da primijenjeni elektrokemijski uvjeti: pH vrijednost osnovnog elektrolita, višestruka uzastopna polarizacija i koncentracija analita utječu na elektrokemijsko ponašanje kafeina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija