Pregled bibliografske jedinice broj: 1090847
Prehrambena sigurnost i obrana hrane u kontekstu klimatskih promjena i pandemija
Prehrambena sigurnost i obrana hrane u kontekstu klimatskih promjena i pandemija // Zbornik skupa "Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena" / Bašić, Ferdo ; Tomić, Franjo ; Ban, Dean (ur.).
Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 2020. str. 70-71 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1090847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambena sigurnost i obrana hrane u kontekstu klimatskih promjena i pandemija
(Food Security and Food Defence in Context of Global Climatic Changes and Pandemics)
Autori
Srečec, Siniša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik skupa "Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena"
/ Bašić, Ferdo ; Tomić, Franjo ; Ban, Dean - Poreč : Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 2020, 70-71
ISBN
978-953-7296-28-5
Skup
Znanstveni skup: Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 12.11.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Klimatske promjene, pandemije, prehrambena sigurnost, obrana hrane, nacionalna sigurnost
(Climatic changes, pandemics, food security, food defence, national security)
Sažetak
Pojmovi kao što su prehrambena sigurnost i obrana hrane (engl. Food Defence) odnose se uglavnom na sprječavanje prehrambenih incidenata uzrokovanih djelovanjem fizikalnih, kemijskih i bioloških agensa s štetnim posljedicama na zdravlje ljudi. Međutim, u kontekstu globalnih klimatskih promjena i svjetskih pandemija, kao što je aktualna pandemija virusa covid-19, ti termini dobivaju i svoje novo značenje, a to je zaštita i fizičkih količina ili preciznije zaliha hrane potrebnih za podmirenje prehrambenih potreba stanovništva neke zemlje kroz određeno vrijeme. Naime, iz trenutačnih upozorenja Europske Komisije i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) o posljedicama pandemije virusa covid-19 na globalne prehrambene lance, u kontekstu globalnih klimatskih promjena može se naslutiti i svojevrsna prijetnja nestašice hrane ili barem poremećaji u proizvodnji i distribuciji određenih kategorija poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Nakon Urugvajske runde pregovora o poljoprivredi i osnivanja Svjetske trgovinske organizacije, nažalost obistinila su se loša predviđanja nekih analitičara o negativnim posljedicama globalizacije na poljoprivrednu proizvodnju u nekim zemljama. Ta predviđanja se postupno ostvaruju kroz globalne klimatske promjene, čije posljedice su najuočljivije upravo u poljoprivrednoj proizvodnji, a u drugu ruku, globalne klimatske promjene u kombinaciji sa svjetskim pandemijama, kao što je i aktualna pandemija virusa covid-19, mogu imati snažan utjecaj i na svjetsku trgovinu hrane. Stoga, neminovne su određene promjene i u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske Unije (CAP) i u Poljoprivrednim politikama pojedinih zemalja, koje će dovesti do povećanja prehrambene sigurnosti nacija. Zato jer je obrana hrane ili obrana poljoprivredno-prehrambenih resursa jedna od glavnih sastavnice ukupne nacionalne sigurnosti svake zemlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)