Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1090419

Priručnik Prerađivač Prehrambenih sirovina


Severović, Kornelija; Barukčić, Irena; Vidaček Filipec, Sanja; Zavadlav, Sandra; Filipović, Robert; Vukić-Špoljarić, Jelica; Cindrić, Marin; Cekurić, Alen
Priručnik Prerađivač Prehrambenih sirovina / Blažić, Marijana ; Zavadlav, Sandra (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2019


CROSBI ID: 1090419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priručnik Prerađivač Prehrambenih sirovina
(Lecture book for Food producers)

Autori
Severović, Kornelija ; Barukčić, Irena ; Vidaček Filipec, Sanja ; Zavadlav, Sandra ; Filipović, Robert ; Vukić-Špoljarić, Jelica ; Cindrić, Marin ; Cekurić, Alen

Vrsta obrazovnog materijala
Priručnik (nedefinirano)

Izdavač
Veleučilište u Karlovcu

Grad
Karlovac

Godina
2019

Stranica
152

ISBN
978-953-8213-06-9

Ključne riječi
kvaliteta, hrana, osiguranje kvalitete, sigurnost hrane
(quality, food, food quality assurance, food safety)

Sažetak
Ovo poglavlje pruža presjek najvažnijih termina koji određuju osiguranje kvalitete hrane. Kvaliteta je vrlo širok pojam koji može biti tumačen s niza različitih aspekata, no može se reći da je zadovoljavanje očekivanja kupaca zajednički kriterij gotovo svi m definicijama. Pr tom treba razlikovati pojmove osiguranja i kontrole kvalitete koji su pobliže pojašnjeni u samom poglavlju. Za opstanak na izrazito dinamičnom i brzorastućem tržištu prehrambenih proizvoda ključni su i neprekidna samoanaliza te poboljšan je, koje je sredinom 20. stoljeća počeo zagovarati američki znanstvenik Edward Deming. Termin sigurnosti hrane pojavljuje se unatrag posljednjih 20 - 30 godina, a uspostavljen je radi povećanja povjerenja potrošača u hranu koju konzumiraju. Sigurnost hrane i koncept od polja do stola neizbježni su termini koje susrećemo u današnjem zakonodavstvu na području hrane. Pri tome treba istaknuti i načela HACCP koncepta kao temelja za uspostavu sustava upravlja nja sigurnošću hranom, a ne manje bitno je uspostaviti i sustav sljedivosti te odgovarajuće procedure opoziva i povlačenja proizvoda kojima je upitna sigurnost za konzumaciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Severović, Kornelija; Barukčić, Irena; Vidaček Filipec, Sanja; Zavadlav, Sandra; Filipović, Robert; Vukić-Špoljarić, Jelica; Cindrić, Marin; Cekurić, Alen
Priručnik Prerađivač Prehrambenih sirovina / Blažić, Marijana ; Zavadlav, Sandra (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2019
Blažić, M. & Zavadlav, S. (ur.) (2019) Priručnik Prerađivač Prehrambenih sirovina. Karlovac. Veleučilište u Karlovcu.
@unknown{unknown, author = {Severovi\'{c}, Kornelija and Baruk\v{c}i\'{c}, Irena and Vida\v{c}ek Filipec, Sanja and Zavadlav, Sandra and Filipovi\'{c}, Robert and Vuki\'{c}-\v{S}poljari\'{c}, Jelica and Cindri\'{c}, Marin and Cekuri\'{c}, Alen}, year = {2019}, pages = {152}, keywords = {kvaliteta, hrana, osiguranje kvalitete, sigurnost hrane}, isbn = {978-953-8213-06-9}, title = {Priru\v{c}nik Prera\djiva\v{c} Prehrambenih sirovina}, keyword = {kvaliteta, hrana, osiguranje kvalitete, sigurnost hrane}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Karlovcu}, publisherplace = {Karlovac} }
@unknown{unknown, author = {Severovi\'{c}, Kornelija and Baruk\v{c}i\'{c}, Irena and Vida\v{c}ek Filipec, Sanja and Zavadlav, Sandra and Filipovi\'{c}, Robert and Vuki\'{c}-\v{S}poljari\'{c}, Jelica and Cindri\'{c}, Marin and Cekuri\'{c}, Alen}, year = {2019}, pages = {152}, keywords = {quality, food, food quality assurance, food safety}, isbn = {978-953-8213-06-9}, title = {Lecture book for Food producers}, keyword = {quality, food, food quality assurance, food safety}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Karlovcu}, publisherplace = {Karlovac} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font