Pregled bibliografske jedinice broj: 1090419
Priručnik Prerađivač Prehrambenih sirovina
Priručnik Prerađivač Prehrambenih sirovina / Blažić, Marijana ; Zavadlav, Sandra (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2019
CROSBI ID: 1090419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priručnik Prerađivač Prehrambenih sirovina
(Lecture book for Food producers)
Autori
Severović, Kornelija ; Barukčić, Irena ; Vidaček Filipec, Sanja ; Zavadlav, Sandra ; Filipović, Robert ; Vukić-Špoljarić, Jelica ; Cindrić, Marin ; Cekurić, Alen
Vrsta obrazovnog materijala
Priručnik (nedefinirano)
Izdavač
Veleučilište u Karlovcu
Grad
Karlovac
Godina
2019
Stranica
152
ISBN
978-953-8213-06-9
Ključne riječi
kvaliteta, hrana, osiguranje kvalitete, sigurnost hrane
(quality, food, food quality assurance, food safety)
Sažetak
Ovo poglavlje pruža presjek najvažnijih termina koji određuju osiguranje kvalitete hrane. Kvaliteta je vrlo širok pojam koji može biti tumačen s niza različitih aspekata, no može se reći da je zadovoljavanje očekivanja kupaca zajednički kriterij gotovo svi m definicijama. Pr tom treba razlikovati pojmove osiguranja i kontrole kvalitete koji su pobliže pojašnjeni u samom poglavlju. Za opstanak na izrazito dinamičnom i brzorastućem tržištu prehrambenih proizvoda ključni su i neprekidna samoanaliza te poboljšan je, koje je sredinom 20. stoljeća počeo zagovarati američki znanstvenik Edward Deming. Termin sigurnosti hrane pojavljuje se unatrag posljednjih 20 - 30 godina, a uspostavljen je radi povećanja povjerenja potrošača u hranu koju konzumiraju. Sigurnost hrane i koncept od polja do stola neizbježni su termini koje susrećemo u današnjem zakonodavstvu na području hrane. Pri tome treba istaknuti i načela HACCP koncepta kao temelja za uspostavu sustava upravlja nja sigurnošću hranom, a ne manje bitno je uspostaviti i sustav sljedivosti te odgovarajuće procedure opoziva i povlačenja proizvoda kojima je upitna sigurnost za konzumaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb