Pregled bibliografske jedinice broj: 1090368
Utjecaj dodatka ekstrakata majčine dušice i cvjetova bazge na svojstva i trajnost svježeg sira od sirovog mlijeka
Utjecaj dodatka ekstrakata majčine dušice i cvjetova bazge na svojstva i trajnost svježeg sira od sirovog mlijeka, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1090368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka ekstrakata majčine dušice i
cvjetova bazge na svojstva i trajnost svježeg
sira od sirovog mlijeka
(The effect of thyme and elderflower extract
addition on the properties and shelf life of
fresh cheese from raw milk)
Autori
Lovrić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2018
Stranica
71
Mentor
Barukčić, Irena
Ključne riječi
svježi sir, trajnost, PLE, majčina dušica, bazga
(fresh cheese, shelf life, PLE, thyme, elderflower)
Sažetak
Trajnost svježeg sira proizvedenog od sirovog mlijeka je vrlo kratka i može se reći da je riječ o dnevnom proizvodu. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati hoće li se dodatkom vodenih ekstrakata majčine dušice i cvjetova bazge produljiti trajnost svježeg sira. Svježi sir je proizveden od sirovog mlijeka iz mljekomata, a fizikalno-kemijska, mikrobiološka i senzorska analiza su provedene određene dane čuvanja. Vodeni ekstrakti majčine dušice i cvjetova bazge su dobiveni visokotlačnom tekućinskom ekstrakcijom (eng. Pressurized Liquid Extraction, PLE) pri temperaturi od 160 °C, statičkom vremenu od 5 minuta kroz 3 ciklusa, a u mlijeko su dodani u koncentraciji od 2 % i 5 % (v/v). Na temelju mikrobiološke i senzorske analize, može se zaključiti kako su najbolji rezultati postignuti kod svježeg sira s 2 %-tnim dodatkom ekstrakta majčine dušice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Barukčić Jurina
(mentor)