Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1090368

Utjecaj dodatka ekstrakata majčine dušice i cvjetova bazge na svojstva i trajnost svježeg sira od sirovog mlijeka


Lovrić, Katarina
Utjecaj dodatka ekstrakata majčine dušice i cvjetova bazge na svojstva i trajnost svježeg sira od sirovog mlijeka, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1090368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka ekstrakata majčine dušice i cvjetova bazge na svojstva i trajnost svježeg sira od sirovog mlijeka
(The effect of thyme and elderflower extract addition on the properties and shelf life of fresh cheese from raw milk)

Autori
Lovrić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2018

Stranica
71

Mentor
Barukčić, Irena

Ključne riječi
svježi sir, trajnost, PLE, majčina dušica, bazga
(fresh cheese, shelf life, PLE, thyme, elderflower)

Sažetak
Trajnost svježeg sira proizvedenog od sirovog mlijeka je vrlo kratka i može se reći da je riječ o dnevnom proizvodu. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati hoće li se dodatkom vodenih ekstrakata majčine dušice i cvjetova bazge produljiti trajnost svježeg sira. Svježi sir je proizveden od sirovog mlijeka iz mljekomata, a fizikalno-kemijska, mikrobiološka i senzorska analiza su provedene određene dane čuvanja. Vodeni ekstrakti majčine dušice i cvjetova bazge su dobiveni visokotlačnom tekućinskom ekstrakcijom (eng. Pressurized Liquid Extraction, PLE) pri temperaturi od 160 °C, statičkom vremenu od 5 minuta kroz 3 ciklusa, a u mlijeko su dodani u koncentraciji od 2 % i 5 % (v/v). Na temelju mikrobiološke i senzorske analize, može se zaključiti kako su najbolji rezultati postignuti kod svježeg sira s 2 %-tnim dodatkom ekstrakta majčine dušice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Katarina
Utjecaj dodatka ekstrakata majčine dušice i cvjetova bazge na svojstva i trajnost svježeg sira od sirovog mlijeka, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Lovrić, K. (2018) 'Utjecaj dodatka ekstrakata majčine dušice i cvjetova bazge na svojstva i trajnost svježeg sira od sirovog mlijeka', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Katarina}, year = {2018}, pages = {71}, keywords = {svje\v{z}i sir, trajnost, PLE, maj\v{c}ina du\v{s}ica, bazga}, title = {Utjecaj dodatka ekstrakata maj\v{c}ine du\v{s}ice i cvjetova bazge na svojstva i trajnost svje\v{z}eg sira od sirovog mlijeka}, keyword = {svje\v{z}i sir, trajnost, PLE, maj\v{c}ina du\v{s}ica, bazga}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Katarina}, year = {2018}, pages = {71}, keywords = {fresh cheese, shelf life, PLE, thyme, elderflower}, title = {The effect of thyme and elderflower extract addition on the properties and shelf life of fresh cheese from raw milk}, keyword = {fresh cheese, shelf life, PLE, thyme, elderflower}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font