Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1090360

Usporedba jogurta i kiselog mlijeka od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka


Kukolja, Hana
Usporedba jogurta i kiselog mlijeka od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1090360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba jogurta i kiselog mlijeka od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka
(Comparison of yoghurt and sour milk from cow, sheep and goat milk)

Autori
Kukolja, Hana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2018

Stranica
55

Mentor
Barukčić, Irena

Ključne riječi
kravlje mlijeko, kozje mlijeko, ovčje mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko
(cow milk, goat milk, sheep milk, yoghurt, sour milk)

Sažetak
Proizvedeni su jogurti i kisela mlijeka od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka. Na uzorcima mlijeka, jogurta i kiselih mlijeka provedene su fizikalno-kemijske, mikrobiološke i reološke analize. Ovčje mlijeko imalo je najveći udio masti (7, 95 %), proteina (4, 94 %) i suhe tvari (14, 33 %), dok je kravlje mlijeko imalo najveći udio laktoze (5, 05%). Na uzorcima jogurta i kiselih mlijeka provedena je i senzorska analiza te test prihvatljivosti s obzirom da je glavni cilj ovog rada bio ispitati prihvatljivost fermentiranih proizvoda od ovčjeg i kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje. U testu prihvatljivosti najviše ocjene postigli su ovčji jogurt (7, 52 od 9) i ovčje kiselo mlijeko (7, 41 od 9), a najlošije su ocjenjeni uzorci kozjeg jogurta (6, 6 od 9) i kozjeg kiselog mlijeka (6, 2 od 9). Dobiveni rezultati ukazuju da bi se ovčje mlijeko moglo više koristiti i u izravnoj potrošnji te u proizvodnji fermentiranih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kukolja, Hana
Usporedba jogurta i kiselog mlijeka od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Kukolja, H. (2018) 'Usporedba jogurta i kiselog mlijeka od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kukolja, Hana}, year = {2018}, pages = {55}, keywords = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko}, title = {Usporedba jogurta i kiselog mlijeka od kravljeg, ov\v{c}jeg i kozjeg mlijeka}, keyword = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kukolja, Hana}, year = {2018}, pages = {55}, keywords = {cow milk, goat milk, sheep milk, yoghurt, sour milk}, title = {Comparison of yoghurt and sour milk from cow, sheep and goat milk}, keyword = {cow milk, goat milk, sheep milk, yoghurt, sour milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font