Pregled bibliografske jedinice broj: 1090360
Usporedba jogurta i kiselog mlijeka od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka
Usporedba jogurta i kiselog mlijeka od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1090360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba jogurta i kiselog mlijeka od kravljeg,
ovčjeg i kozjeg mlijeka
(Comparison of yoghurt and sour milk from cow, sheep
and goat milk)
Autori
Kukolja, Hana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2018
Stranica
55
Mentor
Barukčić, Irena
Ključne riječi
kravlje mlijeko, kozje mlijeko, ovčje mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko
(cow milk, goat milk, sheep milk, yoghurt, sour milk)
Sažetak
Proizvedeni su jogurti i kisela mlijeka od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka. Na uzorcima mlijeka, jogurta i kiselih mlijeka provedene su fizikalno-kemijske, mikrobiološke i reološke analize. Ovčje mlijeko imalo je najveći udio masti (7, 95 %), proteina (4, 94 %) i suhe tvari (14, 33 %), dok je kravlje mlijeko imalo najveći udio laktoze (5, 05%). Na uzorcima jogurta i kiselih mlijeka provedena je i senzorska analiza te test prihvatljivosti s obzirom da je glavni cilj ovog rada bio ispitati prihvatljivost fermentiranih proizvoda od ovčjeg i kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje. U testu prihvatljivosti najviše ocjene postigli su ovčji jogurt (7, 52 od 9) i ovčje kiselo mlijeko (7, 41 od 9), a najlošije su ocjenjeni uzorci kozjeg jogurta (6, 6 od 9) i kozjeg kiselog mlijeka (6, 2 od 9). Dobiveni rezultati ukazuju da bi se ovčje mlijeko moglo više koristiti i u izravnoj potrošnji te u proizvodnji fermentiranih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Barukčić Jurina
(mentor)