Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1090358

Mogućnosti primjene nekih novih metoda pakiranja u proizvodnji sira


Čabrilo, Tereza
Mogućnosti primjene nekih novih metoda pakiranja u proizvodnji sira, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1090358 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti primjene nekih novih metoda pakiranja u proizvodnji sira
(Possibilities of implementing some novel packaging methods in cheese production)

Autori
Čabrilo, Tereza

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2018

Stranica
34

Mentor
Barukčić, Irena

Ključne riječi
aktivno pakiranje, biofilmovi, kontrolirana i modificirana atmosfera, pametno pakiranje, sir
(active packaging, biofilms, cheese, controlled and modified atmosphere, intelligent packaging)

Sažetak
Sir je namirnica vrlo složenog sastava i svojstava koja ovise ne samo o sirovini i primijenjenom načinu proizvodnje, već i o uvjetima čuvanja koji podrazumijevaju održavanje hladnog lanca. Neodgovarajuće pakiranje, oštećena ambalaža, te nepravilno rukovanje uvelike ubrzavaju gubitak kvalitete sireva. S druge strane, suvremeni potrošač sve je više ekološki osviješten i zahtijeva za namirnicama što dulje trajnosti proizvedenim uz minimalnu uporabu aditiva. U radu su prikazane mogućnosti novih metoda pakiranja sira razvijene u skladu sa zahtjevima potrošača i novim tehnološkim dostignućima. Način pakiranja sira treba biti odabran s obzirom na njegova svojstva poput udjela vode i masti, senzorskih i teksturalnih svojstava. Mnoga istraživanja provedena su na primjeni modificirane atmosfere sa sastavom plinova prilagođenim različitim vrstama sireva, jestivih filmova s prirodnim konzervansima te specifičnih biofilmova s izraženim antimikrobnim učinkom. Također, istražuje se i primjena aktivnog pakiranja s inkorporiranim aditivima koji se otpuštaju u sir, djeluju antimikrobno ili antioksidativno te produljuju trajnost i povećavaju kvalitetu sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Čabrilo, Tereza
Mogućnosti primjene nekih novih metoda pakiranja u proizvodnji sira, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Čabrilo, T. (2018) 'Mogućnosti primjene nekih novih metoda pakiranja u proizvodnji sira', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}abrilo, Tereza}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {aktivno pakiranje, biofilmovi, kontrolirana i modificirana atmosfera, pametno pakiranje, sir}, title = {Mogu\'{c}nosti primjene nekih novih metoda pakiranja u proizvodnji sira}, keyword = {aktivno pakiranje, biofilmovi, kontrolirana i modificirana atmosfera, pametno pakiranje, sir}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}abrilo, Tereza}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {active packaging, biofilms, cheese, controlled and modified atmosphere, intelligent packaging}, title = {Possibilities of implementing some novel packaging methods in cheese production}, keyword = {active packaging, biofilms, cheese, controlled and modified atmosphere, intelligent packaging}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font