Pregled bibliografske jedinice broj: 1090351
KOBILJE MLIJEKO U LJUDSKOJ PREHRANI- PREHRAMBENA, FUNKCIONALNA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA
KOBILJE MLIJEKO U LJUDSKOJ PREHRANI- PREHRAMBENA, FUNKCIONALNA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1090351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KOBILJE MLIJEKO U LJUDSKOJ PREHRANI- PREHRAMBENA,
FUNKCIONALNA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA
(MARE MILK IN HUMAN NUTRITION - NUTRITIONAL,
FUNCTIONAL AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES)
Autori
Sačić, Mihalea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2020
Stranica
21
Mentor
Barukčić, Irena
Ključne riječi
fizikalna svojstva, kemijski sastav, kobilje mlijeko, tehnologija proizvodnje, zdravstveni učinci
(chemical composition, health effects, mare's milk, physical properties, production technology)
Sažetak
Kobilje se mlijeko koristi od davnina u Aziji, a zadnja dva desetljeća dobiva na sve većem značaju u Europi pa tako i u Hrvatskoj. Unatoč dugoj tradiciji konzumacije u drugim krajevima svijeta, u Hrvatskoj je ova vrsta mlijeka još uvijek nepoznata velikom broju ljudi. Stoga je cilj ovog završnog rada bio prikazati kemijski sastav i fizikalna svojstva kobiljeg mlijeka, tehnologiju proizvodnje, mogućnosti uporabe, higijensku kvalitetu te koje najvažnije zdravstvene učinke ima. Pregledom dostupne znanstvene literature evidentno je da je kobilje mlijeko dobar izvor esencijalnih aminokiselina, visokovrijednih proteina i nezasićenih masnih kiselina. Kobilje mlijeko ne izaziva alergije te je pokazalo blagotvorne učinke u prevenciji kardiovaskularnih, autoimunih i upalnih procesa. Zbog nižeg udjela natrija, kobilje mlijeko je preporučljivo za uporabu kod bolesnika s krvožilnim bolestima i visokim krvnim tlakom, a pozitivno utječe kod ljudi koji boluju od kožnih bolest i dišnih problema.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Barukčić Jurina
(mentor)