Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1090351

KOBILJE MLIJEKO U LJUDSKOJ PREHRANI- PREHRAMBENA, FUNKCIONALNA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA


Sačić, Mihalea
KOBILJE MLIJEKO U LJUDSKOJ PREHRANI- PREHRAMBENA, FUNKCIONALNA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1090351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KOBILJE MLIJEKO U LJUDSKOJ PREHRANI- PREHRAMBENA, FUNKCIONALNA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA
(MARE MILK IN HUMAN NUTRITION - NUTRITIONAL, FUNCTIONAL AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES)

Autori
Sačić, Mihalea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2020

Stranica
21

Mentor
Barukčić, Irena

Ključne riječi
fizikalna svojstva, kemijski sastav, kobilje mlijeko, tehnologija proizvodnje, zdravstveni učinci
(chemical composition, health effects, mare's milk, physical properties, production technology)

Sažetak
Kobilje se mlijeko koristi od davnina u Aziji, a zadnja dva desetljeća dobiva na sve većem značaju u Europi pa tako i u Hrvatskoj. Unatoč dugoj tradiciji konzumacije u drugim krajevima svijeta, u Hrvatskoj je ova vrsta mlijeka još uvijek nepoznata velikom broju ljudi. Stoga je cilj ovog završnog rada bio prikazati kemijski sastav i fizikalna svojstva kobiljeg mlijeka, tehnologiju proizvodnje, mogućnosti uporabe, higijensku kvalitetu te koje najvažnije zdravstvene učinke ima. Pregledom dostupne znanstvene literature evidentno je da je kobilje mlijeko dobar izvor esencijalnih aminokiselina, visokovrijednih proteina i nezasićenih masnih kiselina. Kobilje mlijeko ne izaziva alergije te je pokazalo blagotvorne učinke u prevenciji kardiovaskularnih, autoimunih i upalnih procesa. Zbog nižeg udjela natrija, kobilje mlijeko je preporučljivo za uporabu kod bolesnika s krvožilnim bolestima i visokim krvnim tlakom, a pozitivno utječe kod ljudi koji boluju od kožnih bolest i dišnih problema.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sačić, Mihalea
KOBILJE MLIJEKO U LJUDSKOJ PREHRANI- PREHRAMBENA, FUNKCIONALNA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Sačić, M. (2020) 'KOBILJE MLIJEKO U LJUDSKOJ PREHRANI- PREHRAMBENA, FUNKCIONALNA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sa\v{c}i\'{c}, Mihalea}, year = {2020}, pages = {21}, keywords = {fizikalna svojstva, kemijski sastav, kobilje mlijeko, tehnologija proizvodnje, zdravstveni u\v{c}inci}, title = {KOBILJE MLIJEKO U LJUDSKOJ PREHRANI- PREHRAMBENA, FUNKCIONALNA I TEHNOLO\v{S}KA SVOJSTVA}, keyword = {fizikalna svojstva, kemijski sastav, kobilje mlijeko, tehnologija proizvodnje, zdravstveni u\v{c}inci}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sa\v{c}i\'{c}, Mihalea}, year = {2020}, pages = {21}, keywords = {chemical composition, health effects, mare's milk, physical properties, production technology}, title = {MARE MILK IN HUMAN NUTRITION - NUTRITIONAL, FUNCTIONAL AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES}, keyword = {chemical composition, health effects, mare's milk, physical properties, production technology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font