Pregled bibliografske jedinice broj: 1090346
UTJECAJ DODATKA EKSTRAKTA LISTA MASLINE NA PUFERSKI KAPACITET JOGURTA
UTJECAJ DODATKA EKSTRAKTA LISTA MASLINE NA PUFERSKI KAPACITET JOGURTA, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1090346 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ DODATKA EKSTRAKTA LISTA MASLINE NA PUFERSKI
KAPACITET JOGURTA
(IMPACT OF OLIVE LEAF EXTRACT ON THE BUFFERING
CAPACITY OF YOGURT)
Autori
Pavišić, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
25
Mentor
Barukčić, Irena
Ključne riječi
jogurt, kemijski sastav, puferski kapacitet, ekstrakt lista masline
(yogurt, chemical composition, buffering capacity, olive leaf extract)
Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj dodatka ekstrakta lista masline na puferski kapacitet, ali i električnu provodljivost, ukupnu otopljenu tvar i titracijsku kiselost. Mjerenja su provedena na 3 uzorka s različitim koncentracijama ekstrakta lista masline (L 1, 5%, L 3% i L 5%) te na kontrolnom uzorku (K) bez dodanog ekstrakta tijekom perioda hladnog čuvanja na 4°C u trajanju od 35 dana. Puferski kapacitet najveći je u rasponu između pH 5 – 6 za sve uzorke, električna provodljivost i ukupna otopljena tvar s vremenom čuvanja rastu i zadnjeg dana postižu maksimalnu vrijednost za sve uzorke. Titracijska kiselost s vremenom raste, maksimalna je u periodu između 21. i 28. dana, dok zadnji dan čuvanja bilježimo pad vrijednosti za sve uzorke. Analiziranjem rezultata može se zaključiti kako ekstrakt lista masline nema značajniji utjecaj na ispitivane parametre.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Barukčić Jurina
(mentor)