Pregled bibliografske jedinice broj: 1089863
Prinos i kvaliteta šećerne repe na OPG-u "Lidija Hanžek" u razdoblju od 2015. do 2019. godine
Prinos i kvaliteta šećerne repe na OPG-u "Lidija Hanžek" u razdoblju od 2015. do 2019. godine, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1089863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinos i kvaliteta šećerne repe na OPG-u
"Lidija Hanžek" u razdoblju od 2015. do 2019.
godine
(Sugar beet yield and quality on family farm
"Lidija Hanžek" from 2015 to 2019)
Autori
Hanžek, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
28
Mentor
Varga, Ivana
Ključne riječi
šećerna repa ; prinos ; kvaliteta ; vremenske prilike ; OPG
(sugar beet ; yield ; quality ; weather characteristic ; family farm)
Sažetak
Cilj završnog rada bio je analizirati prinos i kvalitetu šećerne repe u petogodišnjem razdoblju na OPG-u "Lidija Hanžek". Kada uspoređujemo 2015. i 2016. godinu možemo zaključiti da je bilo više oborina u 2016. godini te su također temperature bile veće u 2016. godini. Uspoređujući 2017. i 2018. godinu prosjek temperatura i oborina nema značajnu razliku. Najveća količina oborina bila je u 2019. godini uključujući i tuču koja je zahvatila ispitivani lokalitet Ćelije te nanijela veliku štetu. Što se tiče čiste repe, prinos je 2015. godine bio 77 kg/ha, a sadržaj šećera 17, 8 %. U 2016. godini prinos je iznosio 80 kg/ha što je najveći u petogodišnjem razdoblju, a sadržaj šećera bio je 17, 6 %. Kada gledamo 2017. godinu prinos je bio 79 kg/ha, a sadržaj šećera je bio najviši u cijelom ispitivanom razdoblju i iznosio je 18 %. Promatrajući 2018. i 2019. godinu možemo primijetiti znatan pad i prinosa i sadržaja šećera. U 2018. godini prinos je iznosio 72 kg/ha dok je sadržaj šećera bio 14, 7 %. Primjećujemo kako je 2019. godina bila najlošija zbog tuče koja je bila u srpnju, prinos je iznosio 65 kg/ha, a sadržaj šećera je bio izuzetno nizak, svega 12, 2 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija