Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1089788

Prirodni mehanizmi i genetičke modifikacije za otpornost biljaka na sušu


Mara Merlak
Prirodni mehanizmi i genetičke modifikacije za otpornost biljaka na sušu, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1089788 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prirodni mehanizmi i genetičke modifikacije za otpornost biljaka na sušu
(Natural mechanism and genetic modification for drought tolerance in plants)

Autori
Mara Merlak

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
28

Mentor
Prof. dr. sc. Snježana Kereša

Ključne riječi
suša, mehanizmi tolerantnosti na sušu, genetičke modifikacije, kukuruz, soja
(drought, drought tolerance mechanisms, genetic modification, corn, soybean)

Sažetak
Suša je jedan od važnih abiotskih stresova i ozbiljna ekološka prepreka pri razvoju biljaka jer utječe na gubitak prinosa. Tolerantnost na sušu kod biljaka je kompleksno svojstvo nekih vrsta i genotipova, te ga se može opisati kao sposobnost biljke da zadrži stabilan i visoki prinos bez obzira na nepovoljne okolinske uvjete. Razlikujemo tri mehanizma za prevladavanje suše kod biljaka: (1) mehanizam bijega od suše, (2) mehanizam izbjegavanja suše, (3) mehanizam tolerantnosti na sušu. Genetička transformacija biljaka genima koji omogućuju pojačano nakupljanje osmolita je efikasna strategija kojom se može postići tolerantnost biljaka na stres. Dvije tehnike koje se najčešće primjenjuju za genetičke modifikacije biljnih stanica su modifikacija pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens i metoda bombardiranjem česticama. Ukupno su tri biljne vrste genetički modificirane za tolerantnost na sušu registrirane u bazi priznatih (odobrenih) genetički modificiranih biljaka (GM Approval Database). To su na sušu tolerantni GM kukuruz, soja i šećerna. Međutim, samo su kukuruz i soja komercijalizirani. GM šećerna trska tolerantna na sušu još je u fazi ispitivanja. Kukuruz, pod nazivom Genuity DroughtGard, je prvi komercijalizirani genetički modificiran usjev tolerantan na sušu, a komercijaliziran je 2013. g u SAD-u. Verdeca HB4 soybean je genetički modificirana soja koja je komercijalizirana 2015. g u Argentini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Snježana Kereša (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mara Merlak
Prirodni mehanizmi i genetičke modifikacije za otpornost biljaka na sušu, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mara Merlak (2020) 'Prirodni mehanizmi i genetičke modifikacije za otpornost biljaka na sušu', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {28}, keywords = {su\v{s}a, mehanizmi tolerantnosti na su\v{s}u, geneti\v{c}ke modifikacije, kukuruz, soja}, title = {Prirodni mehanizmi i geneti\v{c}ke modifikacije za otpornost biljaka na su\v{s}u}, keyword = {su\v{s}a, mehanizmi tolerantnosti na su\v{s}u, geneti\v{c}ke modifikacije, kukuruz, soja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {28}, keywords = {drought, drought tolerance mechanisms, genetic modification, corn, soybean}, title = {Natural mechanism and genetic modification for drought tolerance in plants}, keyword = {drought, drought tolerance mechanisms, genetic modification, corn, soybean}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font