Pregled bibliografske jedinice broj: 1089142
Biodostupnost fenolnih spojeva iz emulzija ulje u vodenim ekstraktima biljaka porodice Lamiaceae tijekom in vitro probave
Biodostupnost fenolnih spojeva iz emulzija ulje u vodenim ekstraktima biljaka porodice Lamiaceae tijekom in vitro probave, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1089142 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biodostupnost fenolnih spojeva iz emulzija ulje u vodenim ekstraktima biljaka porodice Lamiaceae tijekom in vitro probave
(Bioavailability of phenolic compounds from oil-in-water emulsions from plants belonging to Lamiaceae family during in vitro digestion)
Autori
Đurđević, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
57
Mentor
Jurina, Tamara
Neposredni voditelj
Benković, Maja
Ključne riječi
Lamiaceae ; emulzije ulje u vodenom ekstraktu biljke ; polietilen glikol ; in vitro probava ; polifenoli
(Lamiaceae ; emulsion plant extracts ; polyethylene glycol ; in vitro digestion ; polyphenols)
Sažetak
Biljke porodice Lamiaceae bogat su izvor polifenolnih spojeva zbog čega se koriste u tradicionalnoj medicini te se sve više istražuje njihov terapeutski učinak za određene neurodegenerativne kao i kronične bolesti poput dijabetesa tip II i kardiovaskularnih bolesti s ciljem prevencije i liječenja spomenutih bolesti. Prolaskom kroz gastrointestinalni trakt, promjena pH vrijednosti te utjecaj enzima prisutnih u probavi drastično smanjuju biodostupnost polifenolnih spojeva prisutnih u biljkama. Moguće je povećati biodostupnost polifenolnih komponenti emulgiranjem vodenih ekstrakata biljaka. U ovom istraživanju pripremljene su emulzije ulje u vodenom ekstraktu biljaka porodice Lamiaceae uz dodatak emulgatora polietilen glikol (PEG1500, PEG6000, PEG20000). Provedena je in vitro probava uzoraka tekućih i emulgiranih biljnih ekstrakata te su im određena fizikalna (ukupne otopljene tvari, vodljivost) te kemijska svojstva (ukupni polifenoli, antioksidacijska aktivnost). Analizom antioksidacijske aktivnosti nakon završene in vitro probave postignut je veći stupanj očuvanja kod emulgiranih biljnih ekstrakata u odnosu na neemulgirane biljne ekstrakte.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb