Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1089131

Kvasci u pivarstvu


Mendaš, Ozren
Kvasci u pivarstvu, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1089131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvasci u pivarstvu
(Yeasts in beer brewing)

Autori
Mendaš, Ozren

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2020

Stranica
25

Mentor
Ježić, Marin

Ključne riječi
fermentacija ; industrija ; metabolizam kvasava
(fermentation ; industry ; yeast metabolism)

Sažetak
Kvasci, jednostanični pripadnici odjeljka gljiva Ascomycota, tisućljećima se koriste u fermentaciji slada i dobivanju piva. No tek u XIX. stoljeću s razvojem mikrobiologije otkriva se fundamentalna uloga ovih organizama u procesu dobivanja fermentiranih proizvoda. Tijekom industrijskog procesa dobivanja piva, važni faktori koji utječu na konačan proizvod je sadržaj šećera u sladu, temperatura fermentacije, kao i koncentracije mineralnih tvari. Svi ti faktori utječu na rast stanica kvasca, količinu proizvedenog etanola i ugljikovo dioksida, kao i na količinu sekundarnih metabolita nastalih prilikom fermentacije. Kombinacija navedenih organskih spojeva nastalih prilikom fermentacije utječe na kompleksan organoleptička svojstva završnog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Ježić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mendaš, Ozren
Kvasci u pivarstvu, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Mendaš, O. (2020) 'Kvasci u pivarstvu', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Menda\v{s}, Ozren}, year = {2020}, pages = {25}, keywords = {fermentacija, industrija, metabolizam kvasava}, title = {Kvasci u pivarstvu}, keyword = {fermentacija, industrija, metabolizam kvasava}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Menda\v{s}, Ozren}, year = {2020}, pages = {25}, keywords = {fermentation, industry, yeast metabolism}, title = {Yeasts in beer brewing}, keyword = {fermentation, industry, yeast metabolism}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font