Pregled bibliografske jedinice broj: 1089131
Kvasci u pivarstvu
Kvasci u pivarstvu, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1089131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvasci u pivarstvu
(Yeasts in beer brewing)
Autori
Mendaš, Ozren
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2020
Stranica
25
Mentor
Ježić, Marin
Ključne riječi
fermentacija ; industrija ; metabolizam kvasava
(fermentation ; industry ; yeast metabolism)
Sažetak
Kvasci, jednostanični pripadnici odjeljka gljiva Ascomycota, tisućljećima se koriste u fermentaciji slada i dobivanju piva. No tek u XIX. stoljeću s razvojem mikrobiologije otkriva se fundamentalna uloga ovih organizama u procesu dobivanja fermentiranih proizvoda. Tijekom industrijskog procesa dobivanja piva, važni faktori koji utječu na konačan proizvod je sadržaj šećera u sladu, temperatura fermentacije, kao i koncentracije mineralnih tvari. Svi ti faktori utječu na rast stanica kvasca, količinu proizvedenog etanola i ugljikovo dioksida, kao i na količinu sekundarnih metabolita nastalih prilikom fermentacije. Kombinacija navedenih organskih spojeva nastalih prilikom fermentacije utječe na kompleksan organoleptička svojstva završnog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija