Pregled bibliografske jedinice broj: 1088989
Optimiranje uvjeta emulgiranja biološki aktivnih spojeva iz biljnih ekstrakata porijeklom iz porodice Lamiaceae
Optimiranje uvjeta emulgiranja biološki aktivnih spojeva iz biljnih ekstrakata porijeklom iz porodice Lamiaceae, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1088989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje uvjeta emulgiranja biološki
aktivnih spojeva iz biljnih ekstrakata
porijeklom iz porodice Lamiaceae
(Optimizing the conditions of emulsification of
biologically active compounds originating from
the Lamiaceae family)
Autori
Ivanković, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
63
Mentor
Jurina, Tamara
Neposredni voditelj
Jurinjak Tušek, Ana ; Benković, Maja
Ključne riječi
Lamiaceae ; emulzije ulje u vodenim ekstraktima biljaka ; optimiranje ; ekstrakcija ; fenoli
(Lamiaceae ; emulsion plant extracts ; optimization ; extraction ; phenols)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj brzine miješanja, koncentracije emulgatora i udjela ulja na zeta potencijal emulzija ulja u vodenim ekstraktima mente s dodatkom tri emulgatora (PEG1500, PEG6000 i PEG20000). Optimiranje uvjeta emulgiranja provedeno je metodom odzivnih površina (eng. Response Surface Methodology, RSM). Određeni su optimalni uvjeti pripreme emulzija mente, koji su omogućili pripremu emulzija ulja u vodenim ekstraktima kadulje, lavande, majčine dušice, melise i mente s dodatkom PEG emulgatora. Emulzijama koje su pripremljene pri optimalnim uvjetima ispitivana su fizikalna (zeta potencijal, vodljivost, Feretov promjer) i kemijska (ukupni polifenoli, antioksidacijska aktivnost) svojstva. Dobiveni optimalni uvjeti procesa emulgiranja su: za PEG1500 koncentracija emulgatora 2, 10 %, udio uljne faze u emulziji 34, 99 %, brzina miješanja 15250 rpm ; PEG6000 koncentracija emulgatora 3, 52 %, udio uljne faze u emulziji 35 %, brzina miješanja 15000 rpm ; PEG20000 koncentracija emulgatora 2, 04 %, udio uljne faze u emulziji 25, 98 %, brzina miješanja 15900 rpm.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb