Pregled bibliografske jedinice broj: 1088964
Utjecaj geometrije mikroreaktora na promjer kapljica u emulziji ulje/voda
Utjecaj geometrije mikroreaktora na promjer kapljica u emulziji ulje/voda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1088964 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj geometrije mikroreaktora na promjer
kapljica u emulziji ulje/voda
(The influence of microreactors geometry on the
droplet diameter of oil in water emulsions)
Autori
Čulo, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2020
Stranica
68
Mentor
Jurina, Tamara
Neposredni voditelj
Jurinjak Tušek, Ana
Ključne riječi
mikroreaktor, Feretov promjer, emulzije ulje u vodi (U/V), umjetne neuronske mreže
(microreactor, Feret diameter, oil in water emulsions (O/W), Artificial Neural Networks)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj dvije različite geometrije mikroreaktora i promjene ukupnih protoka (20 – 280 µL min-1) na pripremu i stabilnost emulzija ulje u vodi (U/V) u mikroreaktorskom sustavu. Za pripremu emulzija odabrani su neionski emulgatori (Tween 20 i PEG 2000) u koncentracijama 2 % i 4 %. Jedan od parametara procjene stabilnosti i određivanje svojstava emulzija je veličina kapljica disperzne faze u emulziji. Veličina kapljica emulzija analizirana je kao Feretov promjer. Minimalni prosječni Feretovi promjeri kapljica izmjereni su kod protoka 280 µL min-1, u rasponu od 120, 28 µm do 171, 15 µm za mikroreaktor A s mikromiješalima u obliku viseće kapi te u rasponu od 132, 03 µm do 189, 1 µm za mikroreaktor B s vrtložnim mikromiješalima. Dodatno, razvijeni su modeli umjetnih neuronskih mreža za predviđanje veličina kapljica disperzne faze, na temelju ukupnih protoka zadanih u ovom radu. Dobiveni modeli imaju visoke vrijednosti koeficijenata determinacije za testiranje, učenje i validaciju uz male pogreške. Rezultati dobiveni primjenom umjetnih neuronskih mreža pokazali su se najpouzdanijim za predviđanje vrijednosti Feretovih promjera za emulgator PEG 2000 (2 %) u mikroreaktoru A uz koeficijent validacije R2 = 0, 9999.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb