Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1088922

Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja i pulsirajućeg električnog polja na acetiliranje nativnog krumpirovog škroba


Herceg, Kristina
Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja i pulsirajućeg električnog polja na acetiliranje nativnog krumpirovog škroba, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1088922 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja i pulsirajućeg električnog polja na acetiliranje nativnog krumpirovog škroba
(Influence of High Voltage Electrical Discharge and Pulsed Electric Field on the Acetylation of Native Potato Starch)

Autori
Herceg, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2020

Stranica
44

Mentor
Jozinović, Antun ; Lončarić, Ante

Ključne riječi
škrob ; krumpir ; acetiliranje ; visokonaponsko električno pražnjenje ; pulsirajuće električno polje
(starch ; potato ; acetylation ; high voltage electrical discharge ; pulsed electric field)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja i pulsirajućeg električnog polja kao suvremenih netermičkih metoda za modifikaciju krumpirovog škroba te njihov učinak na acetiliranje škroba. Škrob je acetiliran acetanhidridom (4, 6, 8 % s. tv. škroba), a bila je ispitana modifikacija bez, te u kombinaciji s visokonaponskim električnim pražnjenjem, odnosno pulsirajućim električnim poljem. Dobivenim modifikatima bilo je određeno sljedeće: postotak acetiliranja i stupanj supstitucije, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti u vodi, tekstura škrobnih gelova te termofizikalna svojstva. Rezultati su pokazali da se postotak acetiliranja i stupanj supstitucije razmjerno povećavaju s povećanjem udjela acetanhidrida. Acetilirani škrobovi želatiniziraju pri nižim temperaturama, imaju veći kapacitet bubrenja i indeks topljivosti. Gelovi acetiliranih škrobova imaju manju čvrstoću, silu pucanja i adheziju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ante Lončarić (mentor)

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Kristina
Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja i pulsirajućeg električnog polja na acetiliranje nativnog krumpirovog škroba, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Herceg, K. (2020) 'Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja i pulsirajućeg električnog polja na acetiliranje nativnog krumpirovog škroba', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Herceg, Kristina}, year = {2020}, pages = {44}, keywords = {\v{s}krob, krumpir, acetiliranje, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}njenje, pulsiraju\'{c}e elektri\v{c}no polje}, title = {Utjecaj visokonaponskog elektri\v{c}nog pra\v{z}njenja i pulsiraju\'{c}eg elektri\v{c}nog polja na acetiliranje nativnog krumpirovog \v{s}kroba}, keyword = {\v{s}krob, krumpir, acetiliranje, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}njenje, pulsiraju\'{c}e elektri\v{c}no polje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Herceg, Kristina}, year = {2020}, pages = {44}, keywords = {starch, potato, acetylation, high voltage electrical discharge, pulsed electric field}, title = {Influence of High Voltage Electrical Discharge and Pulsed Electric Field on the Acetylation of Native Potato Starch}, keyword = {starch, potato, acetylation, high voltage electrical discharge, pulsed electric field}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font