Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1088869

Utjecaj vremena odležavanja na kvascu na udio biogenih amina u pjenušcima kultivara Syrah (Vitis Vinifera L.)


Malčić, Ivan
Utjecaj vremena odležavanja na kvascu na udio biogenih amina u pjenušcima kultivara Syrah (Vitis Vinifera L.), 2020., diplomski rad, diplomski, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1088869 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vremena odležavanja na kvascu na udio biogenih amina u pjenušcima kultivara Syrah (Vitis Vinifera L.)
(Influence of yeast aging time on the content of biogenic amines in the sparkling wines of Syrah cultivar (Vitis vinifera L.))

Autori
Malčić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.10

Godina
2020

Stranica
36

Mentor
Miličević, Borislav

Ključne riječi
biogeni amini ; imobilizirani kvasci ; pjenušac
(biogenic amines ; immobilezd yeast cells ; sparkling wine)

Sažetak
Novi trendovi na području sigurnosti hrane povećali su fokus na elemente i spojeve u tragovima koji mogu utjecati na ljudsko zdravlje, u koje se ubrajaju i biogeni amini. Biogeni amini su biološki aktivni dušični spojevi male molekulske mase. U vinu mogu nastati iz prekursora, djelovanjem mikroorganizama u bilo kojoj fazi proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj vremena odležavanja na kvascima na sadržaj biogenih amina u pjenušcu kultivara Syrah. Kvantitativno određivanje biogenih amina provedeno je pomoću RP-HPLC (Reversed Phase High Performance Liquid Chromatography), te je utvrđeno da je vrijeme odležavanja na kvascima ima značajan utjecaj na sadržaj biogenih amina u pjenušcu kultivara Syrah. Uzorci s kraćim vermenom odležavanja na kvascima sadržavali su niži udio biogenih amina (5, 41 mgL-1 u odnosu na 7, 24 mgL-1).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Borislav Miličević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.fazos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Malčić, Ivan
Utjecaj vremena odležavanja na kvascu na udio biogenih amina u pjenušcima kultivara Syrah (Vitis Vinifera L.), 2020., diplomski rad, diplomski, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Malčić, I. (2020) 'Utjecaj vremena odležavanja na kvascu na udio biogenih amina u pjenušcima kultivara Syrah (Vitis Vinifera L.)', diplomski rad, diplomski, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mal\v{c}i\'{c}, Ivan}, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {biogeni amini, imobilizirani kvasci, pjenu\v{s}ac}, title = {Utjecaj vremena odle\v{z}avanja na kvascu na udio biogenih amina u pjenu\v{s}cima kultivara Syrah (Vitis Vinifera L.)}, keyword = {biogeni amini, imobilizirani kvasci, pjenu\v{s}ac}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mal\v{c}i\'{c}, Ivan}, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {biogenic amines, immobilezd yeast cells, sparkling wine}, title = {Influence of yeast aging time on the content of biogenic amines in the sparkling wines of Syrah cultivar (Vitis vinifera L.)}, keyword = {biogenic amines, immobilezd yeast cells, sparkling wine}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font