Pregled bibliografske jedinice broj: 1088869
Utjecaj vremena odležavanja na kvascu na udio biogenih amina u pjenušcima kultivara Syrah (Vitis Vinifera L.)
Utjecaj vremena odležavanja na kvascu na udio biogenih amina u pjenušcima kultivara Syrah (Vitis Vinifera L.), 2020., diplomski rad, diplomski, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1088869 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vremena odležavanja na kvascu na udio
biogenih amina u pjenušcima kultivara Syrah
(Vitis Vinifera L.)
(Influence of yeast aging time on the content of
biogenic amines in the sparkling wines
of Syrah cultivar (Vitis vinifera L.))
Autori
Malčić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.10
Godina
2020
Stranica
36
Mentor
Miličević, Borislav
Ključne riječi
biogeni amini ; imobilizirani kvasci ; pjenušac
(biogenic amines ; immobilezd yeast cells ; sparkling wine)
Sažetak
Novi trendovi na području sigurnosti hrane povećali su fokus na elemente i spojeve u tragovima koji mogu utjecati na ljudsko zdravlje, u koje se ubrajaju i biogeni amini. Biogeni amini su biološki aktivni dušični spojevi male molekulske mase. U vinu mogu nastati iz prekursora, djelovanjem mikroorganizama u bilo kojoj fazi proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj vremena odležavanja na kvascima na sadržaj biogenih amina u pjenušcu kultivara Syrah. Kvantitativno određivanje biogenih amina provedeno je pomoću RP-HPLC (Reversed Phase High Performance Liquid Chromatography), te je utvrđeno da je vrijeme odležavanja na kvascima ima značajan utjecaj na sadržaj biogenih amina u pjenušcu kultivara Syrah. Uzorci s kraćim vermenom odležavanja na kvascima sadržavali su niži udio biogenih amina (5, 41 mgL-1 u odnosu na 7, 24 mgL-1).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(mentor)