Pregled bibliografske jedinice broj: 1088396
Otpornost različitih sorti pšenice na pšeničnog žiška (Sitophilus granarius L.)
Otpornost različitih sorti pšenice na pšeničnog žiška (Sitophilus granarius L.) // Glasnik Zaštite Bilja, 43 (2020), 5; 34-41 (recenziran, članak, ostalo)
CROSBI ID: 1088396 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Otpornost različitih sorti pšenice na pšeničnog žiška (Sitophilus granarius L.)
(Resistance of different wheat cultivars to granary weevil (Sitophilus granarius L.))
Autori
Jukić, Željko ; Matković, Ana ; Liška Anita ; Jukić, Karmen
Izvornik
Glasnik Zaštite Bilja (0350-9664) 43
(2020), 5;
34-41
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
pšenica ; sorte ; skladištenje ; gubici ; pšenični žižak
(grain losses ; storage ; cultivars ; wheat ; granary weevil)
Sažetak
Ciljevi ovog rada bili su utvrditi razlike u otpornosti različitih sorata pšenice na pšeničnog žiška i koliki su gubici od žižaka u masi zrna tijekom 20 tjedana skladištenja. Istraživanje je provedeno u laboratoriju Zavoda za specijalnu proizvodnju bilja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na 3 sorte pšenice: Divana, Renan i Sana. U staklenke (720 ml) stavljeno je 100 g zrna i 20 nasumično odabranih odraslih žižaka. Staklenke sa zrnom i žišcima bile su 20 tjedana smještene u laboratoriju pri prosječnoj temperatura zraka od 24, 9°C i prosječnoj relativnoj vlazi zraka od 64, 7%. Tijekom perioda skladištenja, uočen je rast populacije pšeničnog žiška kod sve tri sorte pšenice. Najveći broj žižaka zabilježen je kod sorte Sana, što čini povećanje početne populacije za 28 puta, dok je kod sorata Renan i Divana početna populacija povećana za 1, 8, odnosno 1, 6 puta. Nakon 20 tjedana skladištenja gubitak mase zrna iznosio 1, 30% za sortu Renan, 1, 70% za sortu Divana te 12, 45% za sortu Sana. Žišci su se hranili i razmnožavali više na zrnima sorte Sana jer ima mekanije zrno od sorata Divana i Renan koje su tvrđeg zrna. Obzirom da su u ovom istraživanju promatrani samo neki čimbenici koji mogu utjecati na otpornost pšenice na žiške, potrebno je nastaviti istraživanja i pri tome uzeti i druge čimbenike u razmatranje kako bi se što bolje istražile razlike u otpornosti između sorata pšenice.
Izvorni jezik
Hrvatski