Pregled bibliografske jedinice broj: 1087986
Govedarstvo
Govedarstvo / Ivanković, Ante (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020
CROSBI ID: 1087986 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Govedarstvo
(Cattle using and breeding)
Autori
Ivanković, Ante ; Mijić, Pero
Vrsta obrazovnog materijala
Udžbenik (visokoškolsko obrazovanje)
Izdavač
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Grad
Zagreb
Godina
2020
Stranica
757
ISBN
978-953-8276-12-5
Ključne riječi
govedo ; proizvodnja mlijeka ; proizvodnja mesa ; uzgoj goveda
(cattle ; milk production ; beef production ; cattle breeding)
Sažetak
Govedarska proizvodnja u većini zemalja predstavlja okosnicu stočarske proizvodnje koja osim direktnih sirovina i proizvoda nudi i brojne druge koristi za ukupnu zajednicu. Govedo se razvijalo u suživotu s čovjekom tisućama godina te na određeni način predstavlja živi spomenik minulih vremena, kulturološko i genetsko nasljeđe određenog područja. Goveda se nalaze na prikazima u spiljama, uporabnim i ukrasnim predmetima, starim slikama i fotografijama, knjigama, utkana su u mitove i religije te brojne druge obličje od kojih su neki preživjeli do današnjih dana. Područja i ljudi oblikovali su pasmine sukladno svojim potrebama tako da je danas raspoloživo više od tisuću različitih pasmina i genotipova goveda. Govedarska je proizvodnja u svojoj naravi uklopljena u okruženje a sama goveda nisu neposredni konkurenti u hrani čovjeku. No, sve su češći prigovori na govedo kao preživača i metanogenze tijekom probave u buragu kojom dodatno doprinosi akumulaciji stakleničkih plinova. Izgledno je da će govedarska proizvodnja doživjeti određene promjene kako bi se amortizirali nepovoljni učinci na okoliš. Proizvodnja mlijeka i goveđeg mesa zadnjih desetljeća doživljavaju značajne strukturne promjene u pogledu diversifikacije, reafirmacije tradicijskih sustava i pasmina, uvođenja suvremenih računalnih sustava praćenja zdravstvenog i proizvodnog statusa, automatizacije i robotizacije nekih poslova na govedarskim farmama, genotipizacije i selekcije jedinki, te globalizacije tržišta rasplodnim materijalom. Bavljenje govedarskom proizvodnjom iziskuje od suvremenih farmera te drugih sudionika u proizvodnom lancu poznavanje najnovijih tehnoloških dostignuća i mogućnosti ali i drugih čimbenika koji posredno ili neposredno utječu na njenu dohodovnost. Primjerice, poznavanje genotipova te interpretacija uzgojnih vrijednosti jedinki u cilju optimizacije sheme sparivanja pretpostavka je kvalitetne selekcije na farmi. Farmer treba poznavati osnove iz anatomije i fiziologije goveda, reprodukcije, zaštite zdravlja i dobrobiti goveda. Smješta goveda treba prilagoditi potrebama same proizvodnje, no u racionalnoj mjeri kako bi optimalno iskoristio resurse. U konačnici, farmer treba uravnotežiti prihode i rashode proizvodnje kako bi sama proizvodnja bila održiva. Menadžment i strateško planiranje, racionalno upravljanje svim resursima osnova su održive govedarske proizvodnje. Suvremeno govedarstvo vrlo je izazovno, no istodobno daje prigodu onima koji se učinkovito prilagođavaju agrookolišnom, gospodarskom, društvenom i socijalnom okruženju. Ovaj je rukopis namijenjen prvenstveno studentima preddiplomskog i diplomskog studija čiji je interes usredotočen na govedarsku proizvodnju. Nakon završenog studijskog programa, poslužiti će ima kao podrška u njihovu daljnjem stručnom radu, promišljanjima i izazovima. Također, rukopis je namijenjen i svima onima koji žele saznati nešto više o aktualnostima u govedarskog proizvodnji, od praktičnih proizvođača do potrošača koji su sve više zainteresirani za kakvoću, podrijetlo i sljedivost mliječnih i mesnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb