Pregled bibliografske jedinice broj: 1087971
Upotreba ječmenih sladnih klica u hranidbi životinja
Upotreba ječmenih sladnih klica u hranidbi životinja, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1087971 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba ječmenih sladnih klica u hranidbi životinja
(Use of barley malt sprouts in animal nutrition)
Autori
Krnjak, Antonio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
32
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
ječam, sladne klice, hranidba životinja
(barley, malt sprouts)
Sažetak
Ječam (Hordeum vulgare) jedan je od najstarijih kultura u prehrani ljudi, a potječe iz Istočne Azije i Etiopije. Stari Sumerani, Egipčani i Židovi su od ječma pravili kruh, dok se u suvremenoj prehrani ječam rijetko koristi za prehranu ljudi, osim u zemljama u kojima teže uspijeva pšenica. Ječam svrstavamo u takozvane grube ili krmne žitarice, a nakon kukuruza najzastupljenija je žitarica u hranidbi stoke. U industriji piva i viskija ječam ima posebnu važnost jer se od njega dobiva kvalitetan slad koji pivu i viskiju daje jačinu i osobitu kakvoću. Kao nusproizvod proizvodnje ječmenog slada dobivaju se sladne klice koje su dosta dobro proteinsko krmivo. Ječmene sladne klice su svijetlosmeđe do tamnosmeđe boje te sadrže oko 20% proteina, 19% vlakana, 6% pepela te 12% vlage. Primjenjuje se većinom za hranidbu goveda i ovaca kao bjelančevinasto krmivo, s nižim stupnjem razgradnje. U obrocima tovnih goveda mogu biti korištene u količini do 25% sastava koncentriranih smjesa.U ovom radu obuhvaćeno je pet sorti pivarskog ječma, Quench, Planet, Lukas, Casanova i Teppe. Zrnu i sladnim klicama navedenih sorti određen je nutritivni sastav, odnosno udio vlage, pepela, škroba i sirovih masti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)