Pregled bibliografske jedinice broj: 1087576
Fenolni spojevi, antioksidativna i antibakterijska svojstva ekstrakata pokožice deset različitih sorti vinove loze uzgajanih u Armeniji
Fenolni spojevi, antioksidativna i antibakterijska svojstva ekstrakata pokožice deset različitih sorti vinove loze uzgajanih u Armeniji, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 1087576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenolni spojevi, antioksidativna i
antibakterijska svojstva ekstrakata pokožice
deset različitih sorti vinove loze uzgajanih u
Armeniji
(Phenolic compounds, antioxidant and
antibacterial properties skin extracts from ten
different Armenia - grown grape varieties)
Autori
Nedeljković, Milica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
26.10
Godina
2020
Stranica
51
Mentor
Pavić, Valentina
Ključne riječi
armenske sorte grožđa, ukupan sadržaj fenola, antioksidacijska svojstva, antibakterijska svojstva
(armenian grape varieties, total phenolic content, antioxidant activity, antibacterial activity)
Sažetak
Vinova loza (Vitis vinifera L.) višegodišnja je biljka penjačica čiji plodovi pokazuju veliku sposobnost antioksidacijskog, antibakterijskog i antifungalnog djelovanja. Zahvaljujući bogatstvu sekundarnim biljnim metabolitima – fenolnim spojevima pripravci grožđa štite organizam od napada patogenih bakterija, ali i stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala u oksidativnom stresu. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio eksperimentalno utvrditi ukupan sadržaj fenola, ukupnu antioksidacijsku te antibakterijsku aktivnost ekstrakata pokožica grožđa deset različitih, autohtonih, armenskih sorti. Ovim istraživanjem utvrđeni su viši sadržaji ukupnih fenolnih spojeva u pokožicama crnih u odnosu na pokožice bijelih sorti grožđa. Utvrđena je dobra povezanost između ukupnog sadržaja fenola i antioksidacijske aktivnosti. Najbolje antibakterijsko djelovanje protiv patogenih bakterija pokazala je crna sorta Armenia.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju