Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1087576

Fenolni spojevi, antioksidativna i antibakterijska svojstva ekstrakata pokožice deset različitih sorti vinove loze uzgajanih u Armeniji


Nedeljković, Milica
Fenolni spojevi, antioksidativna i antibakterijska svojstva ekstrakata pokožice deset različitih sorti vinove loze uzgajanih u Armeniji, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 1087576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenolni spojevi, antioksidativna i antibakterijska svojstva ekstrakata pokožice deset različitih sorti vinove loze uzgajanih u Armeniji
(Phenolic compounds, antioxidant and antibacterial properties skin extracts from ten different Armenia - grown grape varieties)

Autori
Nedeljković, Milica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
26.10

Godina
2020

Stranica
51

Mentor
Pavić, Valentina

Ključne riječi
armenske sorte grožđa, ukupan sadržaj fenola, antioksidacijska svojstva, antibakterijska svojstva
(armenian grape varieties, total phenolic content, antioxidant activity, antibacterial activity)

Sažetak
Vinova loza (Vitis vinifera L.) višegodišnja je biljka penjačica čiji plodovi pokazuju veliku sposobnost antioksidacijskog, antibakterijskog i antifungalnog djelovanja. Zahvaljujući bogatstvu sekundarnim biljnim metabolitima – fenolnim spojevima pripravci grožđa štite organizam od napada patogenih bakterija, ali i stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala u oksidativnom stresu. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio eksperimentalno utvrditi ukupan sadržaj fenola, ukupnu antioksidacijsku te antibakterijsku aktivnost ekstrakata pokožica grožđa deset različitih, autohtonih, armenskih sorti. Ovim istraživanjem utvrđeni su viši sadržaji ukupnih fenolnih spojeva u pokožicama crnih u odnosu na pokožice bijelih sorti grožđa. Utvrđena je dobra povezanost između ukupnog sadržaja fenola i antioksidacijske aktivnosti. Najbolje antibakterijsko djelovanje protiv patogenih bakterija pokazala je crna sorta Armenia.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Valentina Pavić (mentor)

Avatar Url Milica Nedeljković (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Nedeljković, Milica
Fenolni spojevi, antioksidativna i antibakterijska svojstva ekstrakata pokožice deset različitih sorti vinove loze uzgajanih u Armeniji, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
Nedeljković, M. (2020) 'Fenolni spojevi, antioksidativna i antibakterijska svojstva ekstrakata pokožice deset različitih sorti vinove loze uzgajanih u Armeniji', diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nedeljkovi\'{c}, Milica}, year = {2020}, pages = {51}, keywords = {armenske sorte gro\v{z}\dja, ukupan sadr\v{z}aj fenola, antioksidacijska svojstva, antibakterijska svojstva}, title = {Fenolni spojevi, antioksidativna i antibakterijska svojstva ekstrakata poko\v{z}ice deset razli\v{c}itih sorti vinove loze uzgajanih u Armeniji}, keyword = {armenske sorte gro\v{z}\dja, ukupan sadr\v{z}aj fenola, antioksidacijska svojstva, antibakterijska svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nedeljkovi\'{c}, Milica}, year = {2020}, pages = {51}, keywords = {armenian grape varieties, total phenolic content, antioxidant activity, antibacterial activity}, title = {Phenolic compounds, antioxidant and antibacterial properties skin extracts from ten different Armenia - grown grape varieties}, keyword = {armenian grape varieties, total phenolic content, antioxidant activity, antibacterial activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font