Pregled bibliografske jedinice broj: 1087345
PRIPREMA I KARAKTERIZACIJA PEO/ES KOMPOZITA
PRIPREMA I KARAKTERIZACIJA PEO/ES KOMPOZITA, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1087345 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIPREMA I KARAKTERIZACIJA PEO/ES KOMPOZITA
(PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF PEO/ES
COMPOSITE)
Autori
Lončar, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
02.10
Godina
2020
Stranica
52
Mentor
Jakić, Miće
Ključne riječi
diferencijalna pretražna kalorimetrija, infracrvena spektroskopija, ljuskice jaja, poli(etilen- oksid), termogravimetrijska analiza
(differential scanning calorimetry, infrared spectroscopy, eggshell, poly(ethylene oxide), thermogravimetric analysis)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je pripremiti uzorke kompozita PEO/ES razliĉitih sastava na laboratorijskom ekstruderu pri ĉemu tijekom ekstrudiranja nije došlo do toplinske razgradnje. Pomoću infracrvene spektroskopije Fourierovom transformacijom istraživan je utjecaj mljevenih ljuskica jaja na strukturu poli(etilen-oksida) i postojanje možebitnih interakcija u kompozitima. Zakljuĉeno je kako dodatak mljevenih ljuskica jaja ne utjeĉe na strukturu PEO-a. Diferencijalna pretražna kalorimetrija primijenjena je kako bi se utvrdio utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinska svojstva PEO-a. Dodatak mljevenih ljuskica jaja neznatno utjeĉe na vrijednosti staklišta, dok talište i kristalište PEO-a praktiĉki ostaju nepromijenjeni. Utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinsku stabilnost PEO-a istraživana je primjenom termogravimetrijske analize. Može se zakljuĉiti da dodatak mljevenih ljuskica jaja neznatno utjeĉe na povećanje toplinske stabilnosti PEO-a u istraživanim kompozitima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo