Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1086787

Utjecaj toplinskih tretmana na smanjenje ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja mandarine (Citrus reticulata)


Ćatić, Adisa
Utjecaj toplinskih tretmana na smanjenje ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja mandarine (Citrus reticulata), 2020., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1086787 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj toplinskih tretmana na smanjenje ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja mandarine (Citrus reticulata)
(Effect of heat treatments on reduction of chilling injuries during storage of mandarin fruit (Citrus reticulata))

Autori
Ćatić, Adisa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
31

Mentor
Fruk, Goran

Ključne riječi
mandarine, kvaliteta, čuvanje, tretman poslije berbe
(mandarins, quality, storage, post-harvest treatment)

Sažetak
Mandarina (Citrus reticulata Blanco) je zimzeleno stablo iz porodice ruta (Rutaceae). Latinsko ime roda Citrus potječe od grčke riječi kedros, a naziv mandarina potječe od mandarin. Mandarina je naziv za civilnog ili državnog činovnika u carskoj Kini, a i mandarinski je službeni kineski jezik. Mandarina raste na zimzelenom stablu, a može narasti i do tri metra. Porijeklom su iz istočne Azije (Kina, južni Vijetnam), a u Europu su donesene u 19. stoljeću. Svakako se očekuje u budućnosti smanjenje proizvodnje kao posljedica visokih temperatura, što će dovesti i do poklapanja proizvodnje na obje hemisfere. Za ovaj istraživački rad korišteno je 1200 komada mandarine sorte 'Chahara' iz doline Neretve. Istraživanje se baziralo na tretmanima mandarina na različitim temperaturama, te njezino čuvanje na 1 °C. Nakon berbe plodovi mandarine su potapani i toplu vodu (46˚C, 48˚C i 50˚C) u trajanju od tri minute i čuvani 2 mjeseca na 1 °C. te su praćena sljedeća svojstva mandarine: masa, sadržaj topljive suhe tvari (SSC), sadržaj ukupnih kiselina (TA, njihov omjer SSC/TA, boja (L, a b, c, h) i stupanj ozljeda od niskih temperatura. Rezultati istraživanja su pokazali postojanje značajnih razlika u srednjim vrijednostima izmjerenim u berbi te nakon 2 mjeseca čuvanja za sljedeće svojstva: masa, SSC, L, a, b, c i h. Za svojstva TA i SSC/TA nema značajnih razlika između srednjih vrijednosti u navedena dva termina mjerenja. Dobiveni rezultati nakon čuvanja pokazali su da tretiranje mandarine nakon berbe i potapanjem u toplu vodu (46 °C, 48 °C i 50 °C) u trajanju od 3 minute nije utjecalo na slijedeća svojstva: TA, SSC/TA, L, h i stupanj ozljeda od niskih temperatura. Za ostala svojstva postoji statistički značajna razlika u dobivenim srednjim vrijednostima u različitim uvjetima tretiranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Fruk (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćatić, Adisa
Utjecaj toplinskih tretmana na smanjenje ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja mandarine (Citrus reticulata), 2020., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Ćatić, A. (2020) 'Utjecaj toplinskih tretmana na smanjenje ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja mandarine (Citrus reticulata)', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}ati\'{c}, Adisa}, year = {2020}, pages = {31}, keywords = {mandarine, kvaliteta, \v{c}uvanje, tretman poslije berbe}, title = {Utjecaj toplinskih tretmana na smanjenje ozljeda od niskih temperatura tijekom \v{c}uvanja mandarine (Citrus reticulata)}, keyword = {mandarine, kvaliteta, \v{c}uvanje, tretman poslije berbe}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}ati\'{c}, Adisa}, year = {2020}, pages = {31}, keywords = {mandarins, quality, storage, post-harvest treatment}, title = {Effect of heat treatments on reduction of chilling injuries during storage of mandarin fruit (Citrus reticulata)}, keyword = {mandarins, quality, storage, post-harvest treatment}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font