Pregled bibliografske jedinice broj: 1086787
Utjecaj toplinskih tretmana na smanjenje ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja mandarine (Citrus reticulata)
Utjecaj toplinskih tretmana na smanjenje ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja mandarine (Citrus reticulata), 2020., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1086787 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj toplinskih tretmana na smanjenje ozljeda
od niskih temperatura tijekom čuvanja mandarine (Citrus reticulata)
(Effect of heat treatments on reduction of chilling injuries during storage of mandarin fruit (Citrus reticulata))
Autori
Ćatić, Adisa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
31
Mentor
Fruk, Goran
Ključne riječi
mandarine, kvaliteta, čuvanje, tretman poslije berbe
(mandarins, quality, storage, post-harvest treatment)
Sažetak
Mandarina (Citrus reticulata Blanco) je zimzeleno stablo iz porodice ruta (Rutaceae). Latinsko ime roda Citrus potječe od grčke riječi kedros, a naziv mandarina potječe od mandarin. Mandarina je naziv za civilnog ili državnog činovnika u carskoj Kini, a i mandarinski je službeni kineski jezik. Mandarina raste na zimzelenom stablu, a može narasti i do tri metra. Porijeklom su iz istočne Azije (Kina, južni Vijetnam), a u Europu su donesene u 19. stoljeću. Svakako se očekuje u budućnosti smanjenje proizvodnje kao posljedica visokih temperatura, što će dovesti i do poklapanja proizvodnje na obje hemisfere. Za ovaj istraživački rad korišteno je 1200 komada mandarine sorte 'Chahara' iz doline Neretve. Istraživanje se baziralo na tretmanima mandarina na različitim temperaturama, te njezino čuvanje na 1 °C. Nakon berbe plodovi mandarine su potapani i toplu vodu (46˚C, 48˚C i 50˚C) u trajanju od tri minute i čuvani 2 mjeseca na 1 °C. te su praćena sljedeća svojstva mandarine: masa, sadržaj topljive suhe tvari (SSC), sadržaj ukupnih kiselina (TA, njihov omjer SSC/TA, boja (L, a b, c, h) i stupanj ozljeda od niskih temperatura. Rezultati istraživanja su pokazali postojanje značajnih razlika u srednjim vrijednostima izmjerenim u berbi te nakon 2 mjeseca čuvanja za sljedeće svojstva: masa, SSC, L, a, b, c i h. Za svojstva TA i SSC/TA nema značajnih razlika između srednjih vrijednosti u navedena dva termina mjerenja. Dobiveni rezultati nakon čuvanja pokazali su da tretiranje mandarine nakon berbe i potapanjem u toplu vodu (46 °C, 48 °C i 50 °C) u trajanju od 3 minute nije utjecalo na slijedeća svojstva: TA, SSC/TA, L, h i stupanj ozljeda od niskih temperatura. Za ostala svojstva postoji statistički značajna razlika u dobivenim srednjim vrijednostima u različitim uvjetima tretiranja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)