Pregled bibliografske jedinice broj: 108675
Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje ulja slatke naranče
Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje ulja slatke naranče // Knjiga sažetaka / Jadrijević-Mladar Takač, M. ; Jurišić, R. ; Vuković, J. (ur.).
Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 108675 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje ulja slatke naranče
(Chemical composition and antimicrobial effect of sweet orange oil)
Autori
Kuštrak, Danica ; Pepeljnjak, Stjepan ; Vrsalović, Mirjana ; Tučkar, Danica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka
/ Jadrijević-Mladar Takač, M. ; Jurišić, R. ; Vuković, J. - Zagreb : Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001
Skup
II. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 31.05.2001. - 03.06.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Citrus aurantium; Oleum aurantii; Antimikrobna aktivnost
(Citrus aurantium; Oleum aurantii; Antimicrobial activity)
Sažetak
Slatka naranča-Citrus aurantium L. subsp. dulcis (sin.: Citrus sinensis (L.) Osbeck)-Rutaceae (Aurantioideae) prenesena je u Europu u 15. stoljeću. Ulje slatke naranče - Oleum aurantii dulcis - predstavlja eterično ulje dobiveno tiještenjem svježeg usplođa skinutog sa zrelih plodova. Postoji šest postupaka za dobivanje ulja, a samo pet daje ulje koje zadovoljava faramceutske propise. Metoda plinske kromatografije identificirala je monoterpene i seskviterpene kao sastavanice ulja slatke naranče. Ovo je ulje karakterizirano sa d-3-karenom, a identificiran je i a-murolen. Ove aktivne sastavnice pokazuju antimikrobno djelovanje na gram-pozitivne bakterijske vrste: Bacillus cereus, B. subtilis, B. pumilus (MIK 3, 12-60 vol%), Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis (MIK 0, 028-3, 12 vol%), na gram-negativne bakterije: Proteus vulgaris, Citrobacter freundi, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa (MIK 30 vol%) kao i na Candida vrste uključujući C. labicans, C. lusitaniae, C. globosa, C. parapsilosis, C. tropicalis, C. krusei, Cryptococcus neoformans i Hansenula anomala (MIK 0, 024-1, 56 vol%). Na vrste dermatofita (Microsporum gypseum, M. canis, Trichophyton rubrum i T. mentagraphytes) MIK vrijednost je 0, 0015-0, 19 vol%. Svrha istraživanja bila je dokazati potrebu proizvodnje ovog ulja iz domaće sirovine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti