Pregled bibliografske jedinice broj: 1086622
Zašto nije dobra prekasna, ali ni prerana berba
Zašto nije dobra prekasna, ali ni prerana berba, 2020. (popularni rad).
CROSBI ID: 1086622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zašto nije dobra prekasna, ali ni prerana berba
(Why is it not a good late harvest, but not too
early)
Autori
Krapac, Marin
Izvornik
Maslinar, br. 66, str.35-37
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2020
Ključne riječi
maslina, rok berbe, fenoli, randman ulja
(olive, harvest time, phenols, olive yield)
Sažetak
Odabir pravog trenutka berbe za maslinare je svake godine izazov, a ovaj parametar uvelike utječe na organoleptičke karakteristike djevičanskih maslinovih ulja. Još uvijek nije razvijena tehnologija kojom bi se utvrdile unutarnje fizikalno-kemijske karakteristike ploda. Tijekom dozrijevanja udio fenola u plodovima maslina se smanjuje te će ulja dobivena od zrelih plodova biti manje izražene gorčine i pikantnosti, dok će prerano ubrani plodovi često dati neharmonično ulje izraženije gorčine, pikantnosti i trpkosti, a slabije izraženih mirisnih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)