Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1086504

Primjena visokonaponskog električnog pražnjenja i kemijskih postupaka pri modificiranju škrobova


Grgić, Ivanka
Primjena visokonaponskog električnog pražnjenja i kemijskih postupaka pri modificiranju škrobova, 2020., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1086504 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena visokonaponskog električnog pražnjenja i kemijskih postupaka pri modificiranju škrobova
(Application of high-voltage electric discharge and chemical treatments in starch modification)

Autori
Grgić, Ivanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.06

Godina
2020

Stranica
111

Mentor
Ačkar, Đurđica

Ključne riječi
škrob ; modifikacija ; visokonaponsko električno pražnjenje ; termofizikalna svojstva
(starch ; modification ; high-voltage electric discharge ; thermophysical properties)

Sažetak
Nativni škrob zbog svojih svojstava poput retrogradacije, nestabilnosti u kiselim uvjetima i pri visokim temperaturama, te nedostataka povezanih sa želatinizacijom ima ograničenu primjenu u prehrambenoj industriji. Da bi se poboljšala svojstva nativnog škroba provode se različiti postupci modifikacije. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj viskonaponskog električnog pražnjenja (HVED) na svojstva krumpirovog, kukuruznog, pšeničnog i tapiokinog škroba: želatinizaciju, kapacitet bubrenja, pastozna svojstva, topljivost, bistroću paste, udio amiloze, udio rezistentnog i oštećenog škroba, boju škroba, čvrstoću škrobnog gela i veličinu čestica, te sinergistički utjecaj HVED-a i kemijske modifikacije s natrijevim tripolifosfatom i natrijevim hidrogenfosfatom na promatrana svojstva. U tu svrhu praćen jeutjecaj HVED-a prije i nakon kemijske modifikacije kako bi se utvrdio utjecaj redoslijeda tretiranja na postignuta svojstva. U radu je ispitana i morfologija škrobnih granula nativnih i modificiranih škrobova uz primjenu skenirajućeg elektronskog mikroskopa kao i FT-IR analiza s ciljem utvrđivanja prisustva novih veza u molekulama škroba. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da HVED primijenjen u ovom istraživanju uzrokuje promjene na škrobnim granulama, ali one nisu značajne, te da se HVED može primijeniti u modificiranju škroba i kao samostalan proces i u kombinaciji s kemijskim modifikacijama pri čemu je značajniji utjecaj HVED-a zabilježen u kombinaciji s natrijevim hidrogenfosfatom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Grgić, Ivanka
Primjena visokonaponskog električnog pražnjenja i kemijskih postupaka pri modificiranju škrobova, 2020., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Grgić, I. (2020) 'Primjena visokonaponskog električnog pražnjenja i kemijskih postupaka pri modificiranju škrobova', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgi\'{c}, Ivanka}, year = {2020}, pages = {111}, keywords = {\v{s}krob, modifikacija, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}njenje, termofizikalna svojstva}, title = {Primjena visokonaponskog elektri\v{c}nog pra\v{z}njenja i kemijskih postupaka pri modificiranju \v{s}krobova}, keyword = {\v{s}krob, modifikacija, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}njenje, termofizikalna svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgi\'{c}, Ivanka}, year = {2020}, pages = {111}, keywords = {starch, modification, high-voltage electric discharge, thermophysical properties}, title = {Application of high-voltage electric discharge and chemical treatments in starch modification}, keyword = {starch, modification, high-voltage electric discharge, thermophysical properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font