Pregled bibliografske jedinice broj: 1086504
Primjena visokonaponskog električnog pražnjenja i kemijskih postupaka pri modificiranju škrobova
Primjena visokonaponskog električnog pražnjenja i kemijskih postupaka pri modificiranju škrobova, 2020., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1086504 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena visokonaponskog električnog pražnjenja i
kemijskih postupaka pri modificiranju škrobova
(Application of high-voltage electric discharge and
chemical treatments in starch modification)
Autori
Grgić, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.06
Godina
2020
Stranica
111
Mentor
Ačkar, Đurđica
Ključne riječi
škrob ; modifikacija ; visokonaponsko električno pražnjenje ; termofizikalna svojstva
(starch ; modification ; high-voltage electric discharge ; thermophysical properties)
Sažetak
Nativni škrob zbog svojih svojstava poput retrogradacije, nestabilnosti u kiselim uvjetima i pri visokim temperaturama, te nedostataka povezanih sa želatinizacijom ima ograničenu primjenu u prehrambenoj industriji. Da bi se poboljšala svojstva nativnog škroba provode se različiti postupci modifikacije. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj viskonaponskog električnog pražnjenja (HVED) na svojstva krumpirovog, kukuruznog, pšeničnog i tapiokinog škroba: želatinizaciju, kapacitet bubrenja, pastozna svojstva, topljivost, bistroću paste, udio amiloze, udio rezistentnog i oštećenog škroba, boju škroba, čvrstoću škrobnog gela i veličinu čestica, te sinergistički utjecaj HVED-a i kemijske modifikacije s natrijevim tripolifosfatom i natrijevim hidrogenfosfatom na promatrana svojstva. U tu svrhu praćen jeutjecaj HVED-a prije i nakon kemijske modifikacije kako bi se utvrdio utjecaj redoslijeda tretiranja na postignuta svojstva. U radu je ispitana i morfologija škrobnih granula nativnih i modificiranih škrobova uz primjenu skenirajućeg elektronskog mikroskopa kao i FT-IR analiza s ciljem utvrđivanja prisustva novih veza u molekulama škroba. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da HVED primijenjen u ovom istraživanju uzrokuje promjene na škrobnim granulama, ali one nisu značajne, te da se HVED može primijeniti u modificiranju škroba i kao samostalan proces i u kombinaciji s kemijskim modifikacijama pri čemu je značajniji utjecaj HVED-a zabilježen u kombinaciji s natrijevim hidrogenfosfatom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija