Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1085922

Nutritivni status i prehrambene navike bolesnika s primarnom progresivnom demencijom


Bolarić, Kim
Nutritivni status i prehrambene navike bolesnika s primarnom progresivnom demencijom, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1085922 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivni status i prehrambene navike bolesnika s primarnom progresivnom demencijom
(NUTRITIONAL STATUS AND EATING HABITS IN PATIENTS WITH PRIMARY PROGRESSIVE DEMENTIA)

Autori
Bolarić, Kim

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
71

Mentor
Bituh, Martina

Ključne riječi
demencija, prehrambene navike, prehrambeno ponašanje, nutritivni status
(dementia, eating habits, dietary behaviour, nutritional status)

Sažetak
Kod bolesnika s demencijom uočene su specifične patološke promjene u prehrambenom ponašanju koje posljedično smanjuju raznolikost prehrane i dovode do neuravnoteženog unosa hranjivih tvari.Cilj ovog rada bio je ispitati te promjene kod bolesnika s primarnom progresivnom demencijom s naglaskom na Alzheimerovu bolest. Ukupno je bilo uključeno 40 bolesnika koji se liječe u Neurološkoj poliklinici u Ambulanti za demencije i općoj neurološkoj ambulanti te u Savjetovalištu za prehranu u KB Dubrava. Prikupljeni su podaci o njihovim prehrambenim navikama putem nekvantitativnog modificiranog upitnika o učestalosti konzumiranja pojedinih namirnica te antropometrijski i biokemijski podaci. Rezultati ovog istraživanja potvrdili su dosadašnje spoznaje o većoj sklonosti prema slatkoj hrani koja je uočena kod 42 % bolesnika s demencijom, a kod petine bolesnika uočen je deficit vitamina B skupine. Kod većine pacijenata uočen je nedovoljno učestali unos namirnica s potencijalnim protektivnim učinkom, stoga bi valjalo obratiti pažnju na veći učestali unos namirnica poput masne plave ribe, maslinova ulja, zelenog lisnatog povrća te bobičastog voća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Bituh (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bolarić, Kim
Nutritivni status i prehrambene navike bolesnika s primarnom progresivnom demencijom, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bolarić, K. (2020) 'Nutritivni status i prehrambene navike bolesnika s primarnom progresivnom demencijom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bolari\'{c}, Kim}, year = {2020}, pages = {71}, keywords = {demencija, prehrambene navike, prehrambeno pona\v{s}anje, nutritivni status}, title = {Nutritivni status i prehrambene navike bolesnika s primarnom progresivnom demencijom}, keyword = {demencija, prehrambene navike, prehrambeno pona\v{s}anje, nutritivni status}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bolari\'{c}, Kim}, year = {2020}, pages = {71}, keywords = {dementia, eating habits, dietary behaviour, nutritional status}, title = {NUTRITIONAL STATUS AND EATING HABITS IN PATIENTS WITH PRIMARY PROGRESSIVE DEMENTIA}, keyword = {dementia, eating habits, dietary behaviour, nutritional status}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font