Pregled bibliografske jedinice broj: 1085922
Nutritivni status i prehrambene navike bolesnika s primarnom progresivnom demencijom
Nutritivni status i prehrambene navike bolesnika s primarnom progresivnom demencijom, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1085922 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni status i prehrambene navike bolesnika s primarnom progresivnom demencijom
(NUTRITIONAL STATUS AND EATING HABITS IN PATIENTS WITH PRIMARY PROGRESSIVE DEMENTIA)
Autori
Bolarić, Kim
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
71
Mentor
Bituh, Martina
Ključne riječi
demencija, prehrambene navike, prehrambeno ponašanje, nutritivni status
(dementia, eating habits, dietary behaviour, nutritional status)
Sažetak
Kod bolesnika s demencijom uočene su specifične patološke promjene u prehrambenom ponašanju koje posljedično smanjuju raznolikost prehrane i dovode do neuravnoteženog unosa hranjivih tvari.Cilj ovog rada bio je ispitati te promjene kod bolesnika s primarnom progresivnom demencijom s naglaskom na Alzheimerovu bolest. Ukupno je bilo uključeno 40 bolesnika koji se liječe u Neurološkoj poliklinici u Ambulanti za demencije i općoj neurološkoj ambulanti te u Savjetovalištu za prehranu u KB Dubrava. Prikupljeni su podaci o njihovim prehrambenim navikama putem nekvantitativnog modificiranog upitnika o učestalosti konzumiranja pojedinih namirnica te antropometrijski i biokemijski podaci. Rezultati ovog istraživanja potvrdili su dosadašnje spoznaje o većoj sklonosti prema slatkoj hrani koja je uočena kod 42 % bolesnika s demencijom, a kod petine bolesnika uočen je deficit vitamina B skupine. Kod većine pacijenata uočen je nedovoljno učestali unos namirnica s potencijalnim protektivnim učinkom, stoga bi valjalo obratiti pažnju na veći učestali unos namirnica poput masne plave ribe, maslinova ulja, zelenog lisnatog povrća te bobičastog voća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Bituh
(mentor)