Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1085921

Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom


Gulin, Mihaela
Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1085921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom
(DETERMINATION OF GLUTEN PRESENCE IN DIFFERENT RICE VARIETIES BY ELISA METHOD)

Autori
Gulin, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
61

Mentor
Bituh, Martina

Ključne riječi
celijakija ; gluten ; kontaminacija ; riža
(celiac disease ; contamination ; gluten ; rice)

Sažetak
Pojedinci iz zdravstvenih razloga provode striktno bezglutensku prehranu pri čemu iz prehrane isključuju dio žitarica. Prehranu temelje na žitaricama koje prirodno ne sadrže gluten, poput riže, ali potencijalna mogućnost kontaminacije glutenom predstavlja rizik za njihovo zdravlje. Cilj ovoga rada bio je utvrditi je li riža s hrvatskog tržišta kontaminirana glutenom te odrediti učestalost unosa riže kod pojedinaca koji provode bezglutensku prehranu te njihove stavove, mišljenja i informiranost o glutenu. U istraživanju je sudjelovalo 66 ispitanika koji provode bezglutensku prehranu koji su online putem ispunili Upitnik o učestalosti konzumacije žitarica i proizvoda od žitarica (FFQ) te Upitnik o informiranosti, stavovima i mišljenju o glutenu. ELISA metodom određena je koncentracija glutena u 41 uzorku riže. Rezultati pokazuju kako je riža najčešće konzumirana žitarica među ispitanicima te kako tek 14 % ispitanika smatra rižu na hrvatskom tržištu kontaminiranom. Svi analizirani uzorci riže (n=41) nisu kontaminirani glutenom te su sigurni za konzumaciju oboljelim pojedincima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Bituh (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gulin, Mihaela
Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gulin, M. (2020) 'Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gulin, Mihaela}, year = {2020}, pages = {61}, keywords = {celijakija, gluten, kontaminacija, ri\v{z}a}, title = {Utvr\djivanje prisutnosti glutena u razli\v{c}itim sortama ri\v{z}e ELISA metodom}, keyword = {celijakija, gluten, kontaminacija, ri\v{z}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gulin, Mihaela}, year = {2020}, pages = {61}, keywords = {celiac disease, contamination, gluten, rice}, title = {DETERMINATION OF GLUTEN PRESENCE IN DIFFERENT RICE VARIETIES BY ELISA METHOD}, keyword = {celiac disease, contamination, gluten, rice}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font