Pregled bibliografske jedinice broj: 1085921
Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom
Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1085921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom
(DETERMINATION OF GLUTEN PRESENCE IN DIFFERENT RICE VARIETIES BY ELISA METHOD)
Autori
Gulin, Mihaela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
61
Mentor
Bituh, Martina
Ključne riječi
celijakija ; gluten ; kontaminacija ; riža
(celiac disease ; contamination ; gluten ; rice)
Sažetak
Pojedinci iz zdravstvenih razloga provode striktno bezglutensku prehranu pri čemu iz prehrane isključuju dio žitarica. Prehranu temelje na žitaricama koje prirodno ne sadrže gluten, poput riže, ali potencijalna mogućnost kontaminacije glutenom predstavlja rizik za njihovo zdravlje. Cilj ovoga rada bio je utvrditi je li riža s hrvatskog tržišta kontaminirana glutenom te odrediti učestalost unosa riže kod pojedinaca koji provode bezglutensku prehranu te njihove stavove, mišljenja i informiranost o glutenu. U istraživanju je sudjelovalo 66 ispitanika koji provode bezglutensku prehranu koji su online putem ispunili Upitnik o učestalosti konzumacije žitarica i proizvoda od žitarica (FFQ) te Upitnik o informiranosti, stavovima i mišljenju o glutenu. ELISA metodom određena je koncentracija glutena u 41 uzorku riže. Rezultati pokazuju kako je riža najčešće konzumirana žitarica među ispitanicima te kako tek 14 % ispitanika smatra rižu na hrvatskom tržištu kontaminiranom. Svi analizirani uzorci riže (n=41) nisu kontaminirani glutenom te su sigurni za konzumaciju oboljelim pojedincima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Bituh
(mentor)