Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1085916

Učestalost bezglutenske prehrana u osboba s hipotireozom


Barišić, Ana
Učestalost bezglutenske prehrana u osboba s hipotireozom, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1085916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učestalost bezglutenske prehrana u osboba s hipotireozom
(Frequency of gluten-free diet among patients with hypothiroidism)

Autori
Barišić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2020

Stranica
30

Mentor
Bituh, Martina

Ključne riječi
bezglutenska prehrana, gluten, hipotireoza, učestalost
(gluten-free diet, gluten, hypothroidism, frequency)

Sažetak
Bezglutenska prehrana sve se češće razmatra kao dio terapije oboljelih od hipotireoze. Postoje naznake da je prevalencija celijakije povećana kod osoba sa hipotireozom. Cilj ovog rada bio je istražiti kolika je učestalost primjene bezglutenske prehrane među osobama s hipotireozom i samoprocjena utjecaja takve prehrane na simptome hipotireoze. Podaci su prikupljeni putem upitnika, preko društvenih mreža, koji je ispunilo 705 ispitanika s dijagnosticiranom hipotireozom. Utvrđeno je da čak 21 % (150) ispitanika slijedi bezglutensku prehranu, od kojih samo 1 % ima potvrđenu celijakiju. Subjektivnom procjenom ispitanici su naveli kako su umor i pospanost simptomi na koje je naveći pozitivan učinak imala bezglutenska prehrana. Potrebna su daljnja istraživanja kojim bi se istražio utjecaj bezglutenske prehrane na simptome hipotireoze kod onih koji nemaju celijakiju. Također, sve one koji slijede ovakav način prehrane potrebno je upoznati s mogućim nedostacima bezglutenske prehrane ukoliko se ista neadekvatno provodi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Bituh (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barišić, Ana
Učestalost bezglutenske prehrana u osboba s hipotireozom, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Barišić, A. (2020) 'Učestalost bezglutenske prehrana u osboba s hipotireozom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\v{s}i\'{c}, Ana}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {bezglutenska prehrana, gluten, hipotireoza, u\v{c}estalost}, title = {U\v{c}estalost bezglutenske prehrana u osboba s hipotireozom}, keyword = {bezglutenska prehrana, gluten, hipotireoza, u\v{c}estalost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\v{s}i\'{c}, Ana}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {gluten-free diet, gluten, hypothroidism, frequency}, title = {Frequency of gluten-free diet among patients with hypothiroidism}, keyword = {gluten-free diet, gluten, hypothroidism, frequency}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font