Pregled bibliografske jedinice broj: 1085767
Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja
Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1085767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja
(Physical properties of Croatian Posavina horse
meat)
Autori
Gačić, Darija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2020
Stranica
28
Mentor
Kaić, Ana
Ključne riječi
gubitak mesnog soka ; boja ; pH vrijednost ; anatomska pozicija ; konjsko meso
(drip loss ; color ; pH value ; anatomical position ; horse meat)
Sažetak
Cilj rada je utvrditi pH vrijednost, boju i sposobnost zadržavanja vode najdužeg leđnog mišića (m. longissimus dorsi ; LD) i polutetivastog mišića (m. semitendinosus ; ST) hrvatskog posavskog konja. U istraživanje je bilo uključeno 9 konja, prosječne dobi pri klanju od 18 mjeseci. Uzorci mesa su izuzeti nakon uobičajene klaoničke prakse i zrenja od 14 dana (+2 ºC). Prosječna pH vrijednost LD mišića iznosila je 5, 62, a ST mišića 5, 60. Prosječna L* vrijednost LD mišića iznosila je 40, 32, dok je a* u prosjeku bio 19, 77. Prosječna L* vrijednost ST mišića iznosila je 44, 85, dok je a* u prosjeku bio 18, 87. Prosječni gubitak mesnog soka LD mišića bio je 1, 81%, a ST mišića 2, 12%. Utvrđena je razlika između mišića za L* (p≤0, 001) i b* (p≤0, 05) pokazatelje. Izuzev gubitka mesnog soka, istraživani pokazatelji su u rangu sa onima koje se navodi u literaturi za mesne pasmine konja. Očekuje se da će dobiveni rezultati doprinijeti daljnjim istraživanjima o kakvoći mesa hrvatskog posavskog konja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)