Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1085767

Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja


Gačić, Darija
Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1085767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja
(Physical properties of Croatian Posavina horse meat)

Autori
Gačić, Darija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2020

Stranica
28

Mentor
Kaić, Ana

Ključne riječi
gubitak mesnog soka ; boja ; pH vrijednost ; anatomska pozicija ; konjsko meso
(drip loss ; color ; pH value ; anatomical position ; horse meat)

Sažetak
Cilj rada je utvrditi pH vrijednost, boju i sposobnost zadržavanja vode najdužeg leđnog mišića (m. longissimus dorsi ; LD) i polutetivastog mišića (m. semitendinosus ; ST) hrvatskog posavskog konja. U istraživanje je bilo uključeno 9 konja, prosječne dobi pri klanju od 18 mjeseci. Uzorci mesa su izuzeti nakon uobičajene klaoničke prakse i zrenja od 14 dana (+2 ºC). Prosječna pH vrijednost LD mišića iznosila je 5, 62, a ST mišića 5, 60. Prosječna L* vrijednost LD mišića iznosila je 40, 32, dok je a* u prosjeku bio 19, 77. Prosječna L* vrijednost ST mišića iznosila je 44, 85, dok je a* u prosjeku bio 18, 87. Prosječni gubitak mesnog soka LD mišića bio je 1, 81%, a ST mišića 2, 12%. Utvrđena je razlika između mišića za L* (p≤0, 001) i b* (p≤0, 05) pokazatelje. Izuzev gubitka mesnog soka, istraživani pokazatelji su u rangu sa onima koje se navodi u literaturi za mesne pasmine konja. Očekuje se da će dobiveni rezultati doprinijeti daljnjim istraživanjima o kakvoći mesa hrvatskog posavskog konja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Kaić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gačić, Darija
Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Gačić, D. (2020) 'Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{c}i\'{c}, Darija}, year = {2020}, pages = {28}, keywords = {gubitak mesnog soka, boja, pH vrijednost, anatomska pozicija, konjsko meso}, title = {Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja}, keyword = {gubitak mesnog soka, boja, pH vrijednost, anatomska pozicija, konjsko meso}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{c}i\'{c}, Darija}, year = {2020}, pages = {28}, keywords = {drip loss, color, pH value, anatomical position, horse meat}, title = {Physical properties of Croatian Posavina horse meat}, keyword = {drip loss, color, pH value, anatomical position, horse meat}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font