Pregled bibliografske jedinice broj: 1085760
Utjecaj dodatka enzima transglutaminaze na fizikalna i senzorska svojstva pilećih prsa
Utjecaj dodatka enzima transglutaminaze na fizikalna i senzorska svojstva pilećih prsa, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1085760 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka enzima transglutaminaze na
fizikalna i senzorska svojstva pilećih prsa
(Effect of transglutaminase enzyme on physical and
sensory properties of chicken breast meat)
Autori
Šikić, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
43
Mentor
Kaić, Ana
Ključne riječi
pileća prsa, transglutaminaza, enzim, fizikalna svojstva, senzorna svojstva
(chicken breast, transglutaminase, enzyme, physical properties, sensory properties)
Sažetak
Mesna industrija sve više napreduje, ali i pokušava iznaći nove načine kako povećati proizvodnju sa minimalnim utroškom sredstava i materijala. Enzim transglutaminaza (TG) može u tome znatno pomoći jer manje komade mesa, svojim djelovanjem, povezivanjem proteina, pretvara u jedan, uniformni komad mesa. Predmet ovog istraživanja jest utvrditi ima li enzim utjecaj na fizikalna i senzorna svojstva prsnog mišića brojlerskih pilića te u kolikoj mjeri. Istraživan je dodatka 0, 2 0, 4 ; 0, 6 ; 0, 8 ; te 1% TG u restrukturiranom mesu pilećih prsa, te kako on djeluje na fizikalna svojstva poput pH vrijednost, vrijednosti boje, kala kuhanja te silu presijecanja. Uz to se htjelo utvrditi i djeluju li navedeni udjeli enzima i na senzorna svojstva mesa (boja, miris, presjek, okus, tekstura, dopadljivost). Dobiveni rezultati su djelomično u skladu sa istraživanjima drugih znanstvenika, udjeli od 0, 2 ; 0, 4 ; te 0, 6% TG nemaju znatni utjecaj, dok udijeli od 0, 8 i 1% TG znatno utječu na fizikalna svojstva poput kala kuhanja i sile presijecanja. Isto tako, udio TG nema vidljiv utjecaj na senzorna svojstva restrukturiranog mesa pilećih prsa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)