Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1085569

Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije


Lončar, Arijan
Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1085569 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije
(Optimization of extraction and encapsulation of black chokeberry pomace extract)

Autori
Lončar, Arijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2019

Stranica
33

Mentor
Vinceković, Marko

Neposredni voditelj
Jurić, Slaven

Ključne riječi
optimiranje ekstrakcije ; ultrazvučna ekstrakcija ; inkapsulacija ; antioksidacijski kapacitet ; antocijani
(extraction optimization ; ultrasound-assisted extraction ; encapsulation ; antioxidant capacity ; anthocyanins)

Sažetak
Crnoplodna aronija (Aronia melanocarpa) je u posljednje vrijeme postala veoma popularna zbog svojih zdravstvenih blagodati. Plod je bogat izvor bioaktivnih spojeva osjetljivih na okolišne čimbenike. Stoga je namjera ovog istraživanja utvrditi optimalne uvjete ultrazvučne ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz krutog otpada aronije kako bi se isti mogli inkapsulirati te tako zadržati stabilnost njihove strukture. Metode koje su se koristile za optimiranje uvjeta ekstrakcije uključuju spektrofotometrijsko određivanje ukupnih polifenola i antocijana, određivanje antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata krutog otpada aronije ABTS i DPPH metodama te inkapsulaciju optimalnog ekstrakta provedenu metodom ionskog geliranja kako bi se dobile mikrosfere i mikrokapsule na bazi prirodnog materijala. S obzirom na kratko vrijeme ultrazvučne ekstrakcije i vode kao otapala, optimalni ekstrakt je imao visok sadržaj polifenola, antocijana te visoku vrijednost antioksidacijskog kapaciteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Slaven Jurić (mentor)

Avatar Url Marko Vinceković (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

zir.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lončar, Arijan
Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Lončar, A. (2019) 'Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, Arijan}, year = {2019}, pages = {33}, keywords = {optimiranje ekstrakcije, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, inkapsulacija, antioksidacijski kapacitet, antocijani}, title = {Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije}, keyword = {optimiranje ekstrakcije, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, inkapsulacija, antioksidacijski kapacitet, antocijani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, Arijan}, year = {2019}, pages = {33}, keywords = {extraction optimization, ultrasound-assisted extraction, encapsulation, antioxidant capacity, anthocyanins}, title = {Optimization of extraction and encapsulation of black chokeberry pomace extract}, keyword = {extraction optimization, ultrasound-assisted extraction, encapsulation, antioxidant capacity, anthocyanins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font