Pregled bibliografske jedinice broj: 1085569
Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije
Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1085569 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata
komine aronije
(Optimization of extraction and encapsulation of
black chokeberry pomace extract)
Autori
Lončar, Arijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2019
Stranica
33
Mentor
Vinceković, Marko
Neposredni voditelj
Jurić, Slaven
Ključne riječi
optimiranje ekstrakcije ; ultrazvučna ekstrakcija ; inkapsulacija ; antioksidacijski kapacitet ; antocijani
(extraction optimization ; ultrasound-assisted extraction ; encapsulation ; antioxidant capacity ; anthocyanins)
Sažetak
Crnoplodna aronija (Aronia melanocarpa) je u posljednje vrijeme postala veoma popularna zbog svojih zdravstvenih blagodati. Plod je bogat izvor bioaktivnih spojeva osjetljivih na okolišne čimbenike. Stoga je namjera ovog istraživanja utvrditi optimalne uvjete ultrazvučne ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz krutog otpada aronije kako bi se isti mogli inkapsulirati te tako zadržati stabilnost njihove strukture. Metode koje su se koristile za optimiranje uvjeta ekstrakcije uključuju spektrofotometrijsko određivanje ukupnih polifenola i antocijana, određivanje antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata krutog otpada aronije ABTS i DPPH metodama te inkapsulaciju optimalnog ekstrakta provedenu metodom ionskog geliranja kako bi se dobile mikrosfere i mikrokapsule na bazi prirodnog materijala. S obzirom na kratko vrijeme ultrazvučne ekstrakcije i vode kao otapala, optimalni ekstrakt je imao visok sadržaj polifenola, antocijana te visoku vrijednost antioksidacijskog kapaciteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb