Pregled bibliografske jedinice broj: 1085124
Analiza subjektivnih metoda i ocjenjivača
Analiza subjektivnih metoda i ocjenjivača, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb
CROSBI ID: 1085124 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza subjektivnih metoda i ocjenjivača
(Analysis of subjective methods and assessors)
Autori
Sokić, Ena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2019
Stranica
43
Mentor
Runje, Biserka
Neposredni voditelj
Alpeza, Ivana
Ključne riječi
subjektivna analiza ; metoda 100 bodova, metoda DA/NE
(subjective analysis ; 100 points method ; YES/NO method)
Sažetak
Tema ovog završnog rada je analiza subjektivnih metoda i ocjenjivača na primjeru senzorne analize vina i voćnih vina. Za početak, dane su karakteristike subjektivne i objektivne analize u prehrambenoj industriji uzimajući u obzir potrebu za njihovom komplementarnošću. Zatim je opisan proces organoleptičnog (senzornog) ocjenjivanja vina i voćnih vina kao primjer subjektivne metode obrađene u radu. Razrađeni su standardizirani uvjeti i postupci definirani od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju. Detaljno su opisani načini odabira i treninga ocjenjivača senzorne analize. Isto tako, spomenute su i ostale metode korištene pri analizi vina i voćnih vina. Na primjeru podataka ustupljenih od Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo napravljen je pregled i analiza korištenih metoda: metoda 100 bodova, kao i metoda DA/NE. Nakon njih razmotreni su načini analize rezultata dobivenih navedenim metodama. Na samome kraju napisani su prijedlozi za mogućim načinima analize korištenih metoda i prikazani na primjeru pomoću SPC računalne podrške.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb