Pregled bibliografske jedinice broj: 1085064
Razlika u znanju o pravilnoj prehrani između profesionalnih sportaša i rekreativaca
Razlika u znanju o pravilnoj prehrani između profesionalnih sportaša i rekreativaca, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1085064 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlika u znanju o pravilnoj prehrani između
profesionalnih sportaša i rekreativaca
(Difference in nutrition knowledge between
professional and recreational athletes)
Autori
Lončarić, Dominik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
47
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Neposredni voditelj
Vukomanović, Anja
Ključne riječi
prehrana ; znanje ; sportaši ; rekreativci ; A-NSKQ
(nutrition ; knowledge ; athletes ; recreational athlethes ; A-NSKQ)
Sažetak
Znanje o pravilnoj prehrani je jedan od faktora koji utječe na prehrambeni unos pojedinca. Dosadašnja istraživanja pokazala su da u populaciji sportaša kronično nedostaje znanja o pravilnoj prehrani, što rezultira lošijim prehrambenim unosom i u konačnici može utjecati na sportsku izvedbu. Cilj ovog rada bio je procijeniti znanje profesionalnih sportaša i sportaša rekreativaca o pravilnoj prehrani pomoću A-NSKQ upitnika te ga povezati s prikupljenim karakteristikama ispitanika. Upitnik je riješilo 114 ispitanika. Rezultati upitnika su pokazali da 63, 2 % ispitanika ima loše znanje o pravilnoj prehrani, dok odlično znanje ima 0, 9 % ispitanika. Nije utvrđena značajna razlika u znanju ispitanika o pravilnoj prehrani s obzirom na spol (p=0, 729) i stupanj obrazovanja (p=0, 900) ispitanika, ali postoji razlika u znanju ispitanika o pravilnoj prehrani s obzirom na područje obrazovanja (p<0, 001). Ne postoji značajna razlika u znanju o pravilnoj prehrani između profesionalnih sportaša i rekreativaca (p=0, 643).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb