Pregled bibliografske jedinice broj: 1084863
Uzgoj školjkaša u Hrvatskoj: kontrola i sigurnost
Uzgoj školjkaša u Hrvatskoj: kontrola i sigurnost // Veterinarska stanica, 36 (2005), 5-6; 299-304 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 1084863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj školjkaša u Hrvatskoj: kontrola i sigurnost
(Bivalve molluscs farming in Croatia: sanitary control and safety)
Autori
Zrnčić, Snježana ; Oraić, Dražen
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 36
(2005), 5-6;
299-304
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
dagnje, kamenice, higijenska ispravnost, Jadran
(mussel, oyster, safety, Adriatic sea)
Sažetak
Prema statistici Hrvatske gospodarske komore danas se u Hrvatskoj uzgaja dagnja (Mytilus galloprovincialis) s ukupnom godišnjom proizvodnjom od oko 3000 tona i kamenica (Ostrea edulis) u količini od oko 60 tona. Proizvodnja se uglavnom odvija u tri područja uzgoja ; područje zapadne obale Istre, ušće rijeke Krke u more te područje Malostonskog zaljeva. S obzirom na način ishrane filtracijom, pri čemu školjkaši ne diferenciraju čestice koje ulaze u njihov organizam, slika su kemijske i biološke kvalitete akvatorija u kojem žive. Mikroorganizmi i toksične tvari koje na taj način ulaze i nakupljaju se u organizmu školjkaša predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi, konzumenata školjkaša. Kontrola ispravnosti školjkaša provodi se prema Pravilniku o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za izlov, uzgoj, pročišćavanje i stavljanje u promet živih školjkaša koji je objavljen u Narodnim novinama br. 117/2004 i godišnjem Planu praćenja kvalitete mora i školjkaša na područjima uzgoja, izlova i ponovnog polaganja školjkaša koji se također objavljuje u Narodnim novinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb