Pregled bibliografske jedinice broj: 1084687
Ramanova spektroskopija kofeina
Ramanova spektroskopija kofeina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1084687 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ramanova spektroskopija kofeina
(Raman spectroscopy of caffeine)
Autori
Bajan, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
29
Mentor
Miljanić, Snežana
Ključne riječi
Ramanova spektroskopija ; kafein
(Raman spectroscopy ; caffeine)
Sažetak
Ramanova spektroskopija analitička je metoda koja se koristi za kvantitativnu i kvalitativnu analizu uzoraka, a temelji se na vibracijskim prijelazima molekula uslijed interakcije molekula s elektromagnetskim zračenjem u infracrvenom i vidljivom dijelu spektra. Kofein (1, 3, 5-trimetilksantin) alkaloidni je derivat ksantina koji se nalazi u mnogim biljkama i njihovim sjemenkama te u mnogim farmaceutskim proizvodima i komercijalno dostupnim proizvodima poput energetskih pića, kave, čaja, itd. U prirodi se kofein javlja u tri pseudopolimorfna oblika: α-anhidratni oblik, β- anhidratni oblik i monohidratni. Svaki oblik ima karakterističan Ramanov spektar, na temelju kojih se pojedini polimorfi mogu razlikovati. Ramanova spektroskopija s Fourierovim transformacijama uz ekstrakciju na čvrstoj fazi: SP-FT Ramanova spektroskopija (engl. solid-phase Fourier transform Raman spectroscopy) je razvijena kao metoda za kvantitativno određivanje kofeina u različitim energetskim pićima. Pri tome je kao referentna metoda korištena tekućinska kromatografija s detekcijom u UV području (engl. liquid chromatography-ultraviolet, LC-UV). Opaženo je zadovoljavajuće slaganje rezultata FT-Ramanove spektroskopije s rezultatima tekućinske kromatografije. Za razliku od metoda koje su u industriji uobičajene za kvantitativnu analizu sirovina i gotovih proizvoda, SP-FT Ramanova spektroskopija je brža i ekološki prihvatljivija alternativa jer zahtijeva značajno manje reagensa i otapala, čime se smanjuje količina otpada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Snežana Miljanić
(mentor)