Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1084496

Primjena tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova


Leona Kao
Primjena tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1084496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova
(Application of “hurdle” technology in preservation of functional fruit juices)

Autori
Leona Kao

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2020

Stranica
35

Mentor
Dr. sc. Predrag Putnik

Ključne riječi
funkcionalni voćni sokovi, tehnologija „preprekama“, pulsirajuće električno polje, ultrazvuk visoke snage, visoki hidrostatski tlak
(functional fruit juices, hurdle technology, pulsed electric field, high-power ultrasound, high-pressure processing)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio literaturnim pretraživanjem utvrditi primjenu tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova. Funkcionalni voćni sokovi su u današnje vrijeme sve više traženi od strane potrošača, obzirom na potencijal pozitivnog učinka na zdravlje. Zajedno s tržištem funkcionalnih voćnih sokova, razvijaju se i inovativne tehnologije za obradu istih, od kojih se u novije vrijeme sve više istražuje tzv. tehnologija „preprekama“. Ova tehnologija podrazumijeva primjenu više različitih postupaka obrade pri blažim uvjetima obrade čijim se zajedničkim djelovanjem dobiva stabilan proizvod visoke kvalitete. U tehnologiji „preprekama“ najčešće se kombiniraju pulsirajuće električno polje, visoki hidrostatski tlak i ultrazvuk visoke snage te kombinacija jedne od ovih tehnologija s blažim toplinskim postupkom. Za razliku od tradicionalnih metoda obrade sokova, ovim se načinom osigurava mikrobiološka ispravnost funkcionalnih sokova uz minimalnu nutritivnu deterioraciju. Iz ovog razloga, u budućnosti se očekuje daljnji razvoj tehnologije „preprekama“ kao i njena primjena u industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2105 - Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova (3D-SustJuice) (Bursać Kovačević, Danijela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Predrag Putnik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Leona Kao
Primjena tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Leona Kao (2020) 'Primjena tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {funkcionalni vo\'{c}ni sokovi, tehnologija „preprekama“, pulsiraju\'{c}e elektri\v{c}no polje, ultrazvuk visoke snage, visoki hidrostatski tlak}, title = {Primjena tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih vo\'{c}nih sokova}, keyword = {funkcionalni vo\'{c}ni sokovi, tehnologija „preprekama“, pulsiraju\'{c}e elektri\v{c}no polje, ultrazvuk visoke snage, visoki hidrostatski tlak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {functional fruit juices, hurdle technology, pulsed electric field, high-power ultrasound, high-pressure processing}, title = {Application of “hurdle” technology in preservation of functional fruit juices}, keyword = {functional fruit juices, hurdle technology, pulsed electric field, high-power ultrasound, high-pressure processing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font