Pregled bibliografske jedinice broj: 1084066
Inducirane mutacije – stvaranje genetske raznolikosti u biljkama
Inducirane mutacije – stvaranje genetske raznolikosti u biljkama, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1084066 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inducirane mutacije – stvaranje genetske
raznolikosti u biljkama
(Induced mutations – development of genetic
diversity in plants)
Autori
Vraneš, Miljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.09
Godina
2020
Stranica
35
Mentor
Habuš Jerčić, Ivanka
Ključne riječi
mutacije, spontane i inducirane mutacije, kemiiski i fizikalni mutageni, poboljšana svojstva
(mutations, spontaneous and induced mutations, chemical and physical mutagens, improved traits)
Sažetak
Mutacije su iznenadne i nasljedne promjene genetičkog materijala. Sposobnost gena da mutira omogućava opstanak i evolucijski napredak vrsta. Spontane mutacije su normalna pojava u svim živim bićima, međutim učestalost njihova pojavljivanja je vrlo mala. U svrhu povećanja genetske varijabilnosti kod pojedinih biljnih vrsta koriste se inducirane mutacije. Mutacije mogu nastati u molekuli DNA, strukturi proteina i kromosomima. U ovom radu prikazani su primjeri induciranih mutacija kod industrijskog bilja: suncokreta (Helianthus annuus), uljane repice (Brassica napus), ratarske kulture: ječma (Hordeum vulgare), povrtnih vrsta: rajčice (Lycopersicon esculentum), češnjaka (Allium sativum) te hortikulturnih vrsta: hibiskusa, (Hibiscus sp.) i krizanteme (Chrysanthemum sp.). Kod primjera induciranih mutacija navedenih u ovom radu korišteni su kemijski (nazrijev azid i EMS) i fizički (gama zračenje) mutageni. Inducirane mutacije rezultirale su poboljšanim svojstvima, kao što su veći prinos, sadržaj proteina ili ulja u sjemenu, bolja otpornost na bolesti i dr. Takvi mutanti uspješno su komercijalizirani. Međutim, inducirane mutacije za rezultat mogu imati pojavu nepoželjnih svojstava, kao što su morfološke abnormalnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)