Pregled bibliografske jedinice broj: 1084057
Genetska varijabilnost u nutritivnom i fitokemijskom sastavu microgreensa
Genetska varijabilnost u nutritivnom i fitokemijskom sastavu microgreensa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1084057 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genetska varijabilnost u nutritivnom i
fitokemijskom sastavu microgreensa
(Genetic variability in nutritive and phytochemical
composition of microgreens)
Autori
Arbutina, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Habuš Jerčić, Ivanka
Ključne riječi
microgreens, genotip, nutritivni sastav, fitokemijski sastav
(microgreens, genotype, nutritive content, phytochemical content)
Sažetak
Posljednjih godina sve više raste interes za konzumacijom svježih, mladih izdanaka, koji su vrlo bogati nutrijentima. lz tog razloga se ubrajaju u funkcionalnu hranu. Microgreensi predstavljaju novi način uzgoja povrća koji pruža brojne prednosti za okoliš i zdravlje ljudi. Budući da je proizvodnja microgreensa još u začecima potrebna su brojna istraživanja kako bi se utvrdile sve njihove prednosti. Odabir genotipa smatra se vrlo važnim čimbenikom koji utječe na mineralni sastav, koncentraciju bioaktivnih spojeva, te sadržaj sirovih proteina kod mladih izdanaka. U ovom radu se daje pregled dosadašnjih istraživanja o utjecaju genotipa na nutritivni i fitokemijski sastav microgreensa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)