Pregled bibliografske jedinice broj: 1084055
Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve
Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve // Proceedings of 55th Croatian & 15th International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 177-181 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1084055 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće
sjetve
(Response of wheat genotypes to different sowing
densities)
Autori
Habuš Jerčić, Ivanka ; Kereša, Snježana ; Gotić, Anja ; Mihovilović Bošnjak, Anita ; Barić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 55th Croatian & 15th International Symposium on Agriculture
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 177-181
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
gustoća sjetve, komponente uroda, urod, ozima pšenica
(sowing density, yield components, yield, winter wheat)
Sažetak
Gustoća sjetve direktno utječe na broj klasova po m2 , a posljedično i na druge komponente uroda pšenice. Stoga je važno utvrditi optimalnu gustoću sjetve za određeni genotip koja će rezultirati maksimalnim urodom. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj gustoće sjetve na formiranje komponenti uroda i urod različitih genotipova ozime pšenice. U istraživanje je bilo uključeno deset genotipova ozime pšenice: sorte AFZG Karla, Kaja, Mara i Antonija te šest oplemenjivačkih linija uzgajanih u dvije gustoće sjetve, 400 zrna/m2 i 650 zrna/m2 . Analizom je utvrđeno da gustoća sjetve značajno utječe na broj klasova po m2 , urod zrna po klasu i žetveni indeks, dok je interakcija genotip × gustoća bila značajna jedino za urod zrna po klasu. Masa 1000 zrna kao i hektolitarska masa najstabilnije su komponente na koje gustoća sjetve nije značajno utjecala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Snježana Kereša
(autor)
Anita Bošnjak Mihovilović
(autor)
Marijana Barić
(autor)
Ivanka Habuš Jerčić
(autor)