Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1084055

Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve


Habuš Jerčić, Ivanka; Kereša, Snježana; Gotić, Anja; Mihovilović Bošnjak, Anita; Barić, Marijana
Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve // Proceedings of 55th Croatian & 15th International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 177-181 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1084055 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve
(Response of wheat genotypes to different sowing densities)

Autori
Habuš Jerčić, Ivanka ; Kereša, Snježana ; Gotić, Anja ; Mihovilović Bošnjak, Anita ; Barić, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of 55th Croatian & 15th International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 177-181

Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
gustoća sjetve, komponente uroda, urod, ozima pšenica
(sowing density, yield components, yield, winter wheat)

Sažetak
Gustoća sjetve direktno utječe na broj klasova po m2 , a posljedično i na druge komponente uroda pšenice. Stoga je važno utvrditi optimalnu gustoću sjetve za određeni genotip koja će rezultirati maksimalnim urodom. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj gustoće sjetve na formiranje komponenti uroda i urod različitih genotipova ozime pšenice. U istraživanje je bilo uključeno deset genotipova ozime pšenice: sorte AFZG Karla, Kaja, Mara i Antonija te šest oplemenjivačkih linija uzgajanih u dvije gustoće sjetve, 400 zrna/m2 i 650 zrna/m2 . Analizom je utvrđeno da gustoća sjetve značajno utječe na broj klasova po m2 , urod zrna po klasu i žetveni indeks, dok je interakcija genotip × gustoća bila značajna jedino za urod zrna po klasu. Masa 1000 zrna kao i hektolitarska masa najstabilnije su komponente na koje gustoća sjetve nije značajno utjecala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Habuš Jerčić, Ivanka; Kereša, Snježana; Gotić, Anja; Mihovilović Bošnjak, Anita; Barić, Marijana
Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve // Proceedings of 55th Croatian & 15th International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 177-181 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Habuš Jerčić, I., Kereša, S., Gotić, A., Mihovilović Bošnjak, A. & Barić, M. (2020) Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Proceedings of 55th Croatian & 15th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Habu\v{s} Jer\v{c}i\'{c}, Ivanka and Kere\v{s}a, Snje\v{z}ana and Goti\'{c}, Anja and Mihovilovi\'{c} Bo\v{s}njak, Anita and Bari\'{c}, Marijana}, year = {2020}, pages = {177-181}, keywords = {gusto\'{c}a sjetve, komponente uroda, urod, ozima p\v{s}enica}, title = {Reakcija genotipova p\v{s}enice na razli\v{c}ite gusto\'{c}e sjetve}, keyword = {gusto\'{c}a sjetve, komponente uroda, urod, ozima p\v{s}enica}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Habu\v{s} Jer\v{c}i\'{c}, Ivanka and Kere\v{s}a, Snje\v{z}ana and Goti\'{c}, Anja and Mihovilovi\'{c} Bo\v{s}njak, Anita and Bari\'{c}, Marijana}, year = {2020}, pages = {177-181}, keywords = {sowing density, yield components, yield, winter wheat}, title = {Response of wheat genotypes to different sowing densities}, keyword = {sowing density, yield components, yield, winter wheat}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font