Pregled bibliografske jedinice broj: 1084043
PROCJENA NUTRITIVNOG STATUSA STANOVNIKA OTOKA LOŠINJA
PROCJENA NUTRITIVNOG STATUSA STANOVNIKA OTOKA LOŠINJA, 2020., diplomski rad, diplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Rijeka
CROSBI ID: 1084043 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROCJENA NUTRITIVNOG STATUSA STANOVNIKA OTOKA LOŠINJA
(ASSESSMENT OF THE NUTRITIONAL STATUS OF THE RESIDENTS OF THE ISLAND LOŠINJ)
Autori
Ljubetić, Katija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet zdravstvenih studija
Mjesto
Rijeka
Datum
22.09
Godina
2020
Stranica
63
Mentor
Čanadi Jurešić, Gordana
Ključne riječi
: ω-3 masne kiseline, nutritivan status, stanovnici otoka Lošinja
(ω-3 fatty acids, nutritional status, residents of the island Lošinj)
Sažetak
Istraživanja pokazuju da ω-3 masne kiseline iz ribljih i biljnih izvora imaju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje. Cilj ovog rada je bio procijeniti unos ω-3 masnih kiselina stanovnika otoka Lošinja i povezati ga s antropometrijskim i biokemijskim podacima kako bi se dobio nutritivni status stanovnika otoka Lošinja. U ovom presječnom istraživanju sudjelovalo je 67 ispitanika u dobi od 18 – 65 g s područja otoka Lošinja. Većina ispitanika ima prebivalište na Lošinju (88, 1 % ), većinom su žene (70, 1 %) te najviše ispitanika ima visoko obrazovanje (58 %). Prema dobivenim rezultatima većina Lošinjana ima zdrav raspon indeksa tjelesne mase (ITM) tj. odnosa mase i kvadrata visine (19 kg/m2 - 25 kg/m2), zdravi udio potkožne masnoće (za muškarce, ovisno o dobi: 15 % - 25 % te za žene, ovisno o dobi: 27 % - 35 %) i normalan opseg struka (za žene < 80 cm i za muškarce < 94 cm). Što se tiče lipidnog profila u krvi, rezultati su različiti: zastupljenost normalnog LDL-a (< 3 mmol/L) i povećanog LDL-a (>3 mmol/L) je podjednaka. Iz rezultata je uočeno da malo više od polovine ispitanika ima povećani ukupni kolesterol (> 5 mmol/L) i da velika većina Lošinjana ima normalan raspon HDL-a (> 1 mmol/L). Lošinjani jedu prosječno ribe i morskih plodova kao i ostatak Hrvatske (više od 9 kg po glavi stanovnika godišnje) ; češće se jede riba od morskih plodova, premda su lignje najkonzumiranija vrsta. Od biljnih izvora ɷ-3 masnih kiselina najčešće se konzumiraju orasi. Lošinjani prosječno konzumiraju ω-3 masne kiseline iz ribljih izvora (EPA + DHA) 135 mg/dan i iz biljnih izvora (ALA) 1, 291 g/dan što je manje od preporuka, ali unutar europskog prosjeka. Premda se nije pokazala značajna povezanost između unosa ribljeg izvora ɷ-3 masnih kiselina i antropometrijskih i biokemijskih podataka, pokazala se statistički značajna povezanost između: ALA iz chia sjemenki i ITM (r = -0, 25, p<0, 05), ALA iz lanenog ulja i udjela potkožne masnoće (r = -0, 26, p<0, 05) te ALA (ukupno) i HDL-a (r = 0, 55, p<0, 01).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci
Profili:
Gordana Čanadi Jurešić
(mentor)