Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1084033

USPOREDBA BIORASPOLOŽIVOSTI AKTIVNIH TVARI IZ TEKUĆIH I MIKROINKAPSULIRANIH EKSTRAKATA LJEKOVITOG MEDITERANSKOG BILJA


Sarić, Ivana
USPOREDBA BIORASPOLOŽIVOSTI AKTIVNIH TVARI IZ TEKUĆIH I MIKROINKAPSULIRANIH EKSTRAKATA LJEKOVITOG MEDITERANSKOG BILJA, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1084033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA BIORASPOLOŽIVOSTI AKTIVNIH TVARI IZ TEKUĆIH I MIKROINKAPSULIRANIH EKSTRAKATA LJEKOVITOG MEDITERANSKOG BILJA
(COMPARISON OF BIOAVAILABILITY OF ACTIVE SUBSTANCES FROM LIQUID AND MICROENCAPSULATED EXTRACTS OF MEDICINAL MEDITERRANEAN HERBS)

Autori
Sarić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2020

Stranica
53

Mentor
Benković, Maja

Neposredni voditelj
Valinger, Davor

Ključne riječi
mediteransko bilje ; mikroinkapsulacija ; polifenoli ; antioksidacijska aktivnost ; in vitro probava
(Mediterranean plants ; polyphenols ; microencapsulation ; antioxidant activity ; in vitro digestion)

Sažetak
Mediteranska se dijeta pokazala kao jedna od najuspješnijih u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Osim primjene maslinova ulja u prehrani, njena je posebnost i u upotrebi ljekovitog bilja u obliku začina ili čaja. Stoga su, u okviru ovog rada, ispitana svojstva pet biljnih uzoraka karakterističnih za mediteransko podneblje: matičnjaka, metvice, majčine dušice, kadulje i lavande. Ekstrakcijom pomoću vode te adsorpcijom na alginat dobiveni su tekući, odnosno mikroinkapsulirani ekstrakti. Proizvedenim ekstraktima određivana su fizikalna (pH, ukupne otopljene tvari, vodljivost, suha tvar) i kemijska svojstva (udio polifenola i antioksidacijska aktivnost). Kod obje se vrste ekstrakta (tekućeg i inkapsuliranog) matičnjak pokazao kao uzorak s najvišom koncentracijom polifenola te, prema DPPH i FRAP metodi, najvećom antioksidacijskom aktivnosti. Najmanje vrijednosti za navedene parametre imali su ekstrakti lavande. Analizom otpuštanja bioaktivnih tvari iz mikrokapsula utvrđeno je da se najveća količina bioaktivnih tvari otpustila iz mikrokapsula s ekstraktom matičnjaka. Analizom kemijskih svojstava ekstrakata nakon in vitro probave, utvrđen je znatan pad koncentracije polifenola i antioksidacijske aktivnosti kod tekućih uzoraka, dok su mikroinkapsulirani ekstrakti pokazali veći stupanj očuvanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Benković (mentor)

Avatar Url Davor Valinger (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sarić, Ivana
USPOREDBA BIORASPOLOŽIVOSTI AKTIVNIH TVARI IZ TEKUĆIH I MIKROINKAPSULIRANIH EKSTRAKATA LJEKOVITOG MEDITERANSKOG BILJA, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sarić, I. (2020) 'USPOREDBA BIORASPOLOŽIVOSTI AKTIVNIH TVARI IZ TEKUĆIH I MIKROINKAPSULIRANIH EKSTRAKATA LJEKOVITOG MEDITERANSKOG BILJA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sari\'{c}, Ivana}, year = {2020}, pages = {53}, keywords = {mediteransko bilje, mikroinkapsulacija, polifenoli, antioksidacijska aktivnost, in vitro probava}, title = {USPOREDBA BIORASPOLO\v{Z}IVOSTI AKTIVNIH TVARI IZ TEKU\'{C}IH I MIKROINKAPSULIRANIH EKSTRAKATA LJEKOVITOG MEDITERANSKOG BILJA}, keyword = {mediteransko bilje, mikroinkapsulacija, polifenoli, antioksidacijska aktivnost, in vitro probava}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sari\'{c}, Ivana}, year = {2020}, pages = {53}, keywords = {Mediterranean plants, polyphenols, microencapsulation, antioxidant activity, in vitro digestion}, title = {COMPARISON OF BIOAVAILABILITY OF ACTIVE SUBSTANCES FROM LIQUID AND MICROENCAPSULATED EXTRACTS OF MEDICINAL MEDITERRANEAN HERBS}, keyword = {Mediterranean plants, polyphenols, microencapsulation, antioxidant activity, in vitro digestion}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font