Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1083984

Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1


Varga, Ines; Solomun Kolanović, Božica; Varenina, Ivana; Božić Luburić, Đurđica, Bilandžić, Nina
Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1 // Veterinarska stanica, 51 (2020), 5; 547-556 doi:10.46419/vs.51.5.6 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1083984 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1
(Contamination of dairy products with aflatoxin M1)

Autori
Varga, Ines ; Solomun Kolanović, Božica ; Varenina, Ivana ; Božić Luburić, Đurđica, Bilandžić, Nina

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 51 (2020), 5; 547-556

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Aspergillus ; aflatoksini ; aflatoksin M1 ; mliječni proizvodi ; sir ; jogurt ; detoksikacija
(Aspergillus ; aflatoxin ; aflatoxin M1 ; dairy products ; cheese ; yogurt ; detoxification)

Sažetak
Aflatoksini su mikotoksini koji nastaju pod utjecajem plijesni iz roda Aspergillus. Nekoliko je vrsta aflatoksina od kojih je najtoksičniji aflatoksin B1 (AFB1). Pod utjecajem povoljnih uvjeta vlage i temperature dolazi do proizvodnje AFB1 na žitaricama, najčešće kukuruzu. Konzumiranjem takve hrane preživači unose u organizam AFB1 koji se potom razgrađuje u aflatoksin M1 (AFM1) i izlučuje u mlijeko. Kontaminirano mlijeko koristi se u procesima proizvodnje mliječnih proizvoda. Zbog prisutnosti aflatoksina u mlijeku i mliječnim proizvodima sve je veći naglasak na kontroli kako bi se zaštitili potrošači. EU je propisala najviše dopuštene količine (NDK) za AFM1 u mlijeku od 0, 05 μg/kg te u mlijeku za dojenčad od 0, 025 μg/kg. U mliječnim proizvodima nisu propisane NDK vrijednosti za AFM1, ali neke su zemlje definirale vlastite razine. U različitim istraživanjima ispitane su vrijednosti koncentracija AFM1 u mliječnim proizvodima. Utvrđeno je da su sirevi imali najviše, a jogurti najniže koncentracije AFM1 u odnosu na mlijeko od kojeg je proizvedeno. Zbog prisutnosti aflatoksina u hrani za životinje, mlijeku i mliječnim proizvodima testiraju se različite metode kojima bi se smanjila koncentracija tih toksina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Varenina (autor)

Avatar Url Božica Solomun (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi www.veinst.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Varga, Ines; Solomun Kolanović, Božica; Varenina, Ivana; Božić Luburić, Đurđica, Bilandžić, Nina
Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1 // Veterinarska stanica, 51 (2020), 5; 547-556 doi:10.46419/vs.51.5.6 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Varga, I., Solomun Kolanović, B., Varenina, I. & Božić Luburić, Đurđica, Bilandžić, Nina (2020) Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1. Veterinarska stanica, 51 (5), 547-556 doi:10.46419/vs.51.5.6.
@article{article, author = {Varga, Ines and Solomun Kolanovi\'{c}, Bo\v{z}ica and Varenina, Ivana}, year = {2020}, pages = {547-556}, DOI = {10.46419/vs.51.5.6}, keywords = {Aspergillus, aflatoksini, aflatoksin M1, mlije\v{c}ni proizvodi, sir, jogurt, detoksikacija}, journal = {Veterinarska stanica}, doi = {10.46419/vs.51.5.6}, volume = {51}, number = {5}, issn = {0350-7149}, title = {Kontaminacija mlije\v{c}nih proizvoda aflatoksinom M1}, keyword = {Aspergillus, aflatoksini, aflatoksin M1, mlije\v{c}ni proizvodi, sir, jogurt, detoksikacija} }
@article{article, author = {Varga, Ines and Solomun Kolanovi\'{c}, Bo\v{z}ica and Varenina, Ivana}, year = {2020}, pages = {547-556}, DOI = {10.46419/vs.51.5.6}, keywords = {Aspergillus, aflatoxin, aflatoxin M1, dairy products, cheese, yogurt, detoxification}, journal = {Veterinarska stanica}, doi = {10.46419/vs.51.5.6}, volume = {51}, number = {5}, issn = {0350-7149}, title = {Contamination of dairy products with aflatoxin M1}, keyword = {Aspergillus, aflatoxin, aflatoxin M1, dairy products, cheese, yogurt, detoxification} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font