Pregled bibliografske jedinice broj: 1083984
Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1
Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1 // Veterinarska stanica, 51 (2020), 5; 547-556 doi:10.46419/vs.51.5.6 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1083984 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1
(Contamination of dairy products with aflatoxin M1)
Autori
Varga, Ines ; Solomun Kolanović, Božica ; Varenina, Ivana ; Božić Luburić, Đurđica, Bilandžić, Nina
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 51
(2020), 5;
547-556
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Aspergillus ; aflatoksini ; aflatoksin M1 ; mliječni proizvodi ; sir ; jogurt ; detoksikacija
(Aspergillus ; aflatoxin ; aflatoxin M1 ; dairy products ; cheese ; yogurt ; detoxification)
Sažetak
Aflatoksini su mikotoksini koji nastaju pod utjecajem plijesni iz roda Aspergillus. Nekoliko je vrsta aflatoksina od kojih je najtoksičniji aflatoksin B1 (AFB1). Pod utjecajem povoljnih uvjeta vlage i temperature dolazi do proizvodnje AFB1 na žitaricama, najčešće kukuruzu. Konzumiranjem takve hrane preživači unose u organizam AFB1 koji se potom razgrađuje u aflatoksin M1 (AFM1) i izlučuje u mlijeko. Kontaminirano mlijeko koristi se u procesima proizvodnje mliječnih proizvoda. Zbog prisutnosti aflatoksina u mlijeku i mliječnim proizvodima sve je veći naglasak na kontroli kako bi se zaštitili potrošači. EU je propisala najviše dopuštene količine (NDK) za AFM1 u mlijeku od 0, 05 μg/kg te u mlijeku za dojenčad od 0, 025 μg/kg. U mliječnim proizvodima nisu propisane NDK vrijednosti za AFM1, ali neke su zemlje definirale vlastite razine. U različitim istraživanjima ispitane su vrijednosti koncentracija AFM1 u mliječnim proizvodima. Utvrđeno je da su sirevi imali najviše, a jogurti najniže koncentracije AFM1 u odnosu na mlijeko od kojeg je proizvedeno. Zbog prisutnosti aflatoksina u hrani za životinje, mlijeku i mliječnim proizvodima testiraju se različite metode kojima bi se smanjila koncentracija tih toksina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts