Pregled bibliografske jedinice broj: 108303
Proizvodnja hrane i bioetika
Proizvodnja hrane i bioetika // Sedmi međunarodni filozofski simpozij Dani Frane Petriša Izazovi bioetike : zbornik radova / Čović, Ante (ur.).
Zagreb: Pergamena ; Hrvatsko filozofsko društvo, 2000. str. 319-326 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 108303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja hrane i bioetika
(Food production and bioethics)
Autori
Jošt, Marijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Sedmi međunarodni filozofski simpozij Dani Frane Petriša Izazovi bioetike : zbornik radova
/ Čović, Ante - Zagreb : Pergamena ; Hrvatsko filozofsko društvo, 2000, 319-326
ISBN
953-6576-09-0
Skup
Dani Frane Petriša (7 ; 1998)
Mjesto i datum
Cres, Hrvatska, 30.08.1998. - 04.09.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Sažetak
Problemi proizvodnje hrane u svrhu zadovoljavanja potreba progresivno rastuće ljudske populacije, su složeni i često paradoksalni. Međutim, na temelju dostupnih činjenica, obično se donose sasma oprečni zaključci. Optimisti, oduševljeni povećanjem proizvodnje hrane, koje se temelji na dostignućima moderne znanosti, zanemaruju Malthus-ovo predskazanje gladi. S druge strane, pesimisti naglašavaju opasnosti vezane uz zagađenje okoliša izazvano intenzivnom proizvodnjom hrane i posljedicama po ljudsku vrstu. Stavovi obiju grupa razmatrani su s namjerom da se ukaže kako, kao što obično biva, prava istina leži negdje u sredini. Ovdje su principi bioetike čvrsto vezani s pitanjima profesionalne etike naših znanstvenika (i onih koji donose odluke), što je potrebno prepoznati kao vrlo ozbiljan problem današnjice. Konačni zaključak je: naše odluke se trebaju temeljiti na razumu, znanju, visokim etičkim standardima i demokratskim mehanizmima kontrole k profitu orijentiranih industrija. Trebamo imati osjećaj odgovornosti prema dolazečem naraštaju. S u m m a r y The problems connected with food production aimed at satisfying the needs of rapidly growing human population are complex and paradoxical. From the accessible facts, often quite opposite conclusions can be made. The optimists, excited by increased food production based on achievements of contemporary science, neglect the Malthusian forecast of hunger. On the other side, the pessimists insist on environmental pollution caused by industrial food production, and its consequences for the human race. Arguments of both groups are discussed from the ethical point of view. The principles of bioethics are closely connected with the professional ethic of our scientists (and decision-makers), which should be recognized as a very serious issue of today. The final conclusion is: our decisions should be based on commonness, knowledge, high ethical standards and democratic mechanisms to control the profit-seeking industry. We should feel responsible to our offspring.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA