Pregled bibliografske jedinice broj: 1082812
Uklanjanje arsena iz vode adsorpcijom na modificiranu ljusku kakaovog zrna
Uklanjanje arsena iz vode adsorpcijom na modificiranu ljusku kakaovog zrna, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1082812 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uklanjanje arsena iz vode adsorpcijom na
modificiranu ljusku kakaovog zrna
(Arsenic Removal from Water by Adsorption on
Modified Cocoa Husks)
Autori
Triplat, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
41
Mentor
Habuda-Stanić, Mirna
Neposredni voditelj
Tutić, Ana
Ključne riječi
arsen ; uklanjanje arsena ; voda ; adsorpcija ; ljuska kakaovog zrna
(arsenic ; arsenic removal ; water ; adsorption ; cocoa husk)
Sažetak
Danas mnogo ljudi u svijetu konzumira vodu za piće u kojoj se nalazi arsen u povišenim koncentracijama. Također postoji i nekoliko lokacija u istočnoj Hrvatskoj gdje je arsen prisutan u povišenim koncentracijama. Dugoročna izloženost višim koncentracijama arsena negativno djeluje na ljudsko zdravlje, a u novije vrijeme istraživanja koja su provedena o utjecaju arsena na ljudsko zdravlje povezuju povišenu koncentraciju arsena s pojavom karcinoma. Iz toga razloga sve je veći interes za istraživanjem različitih metoda kojima se arsen može učinkovito ukloniti. Jedna od najčešće primjenjivanih metoda za uklanjanje arsena je adsorpcija. Metoda adsorpcije se koristi zbog jednostavnosti, učinkovitosti te ekonomičnosti. Cilj ovog diplomskog rada bio je promaći ekološki prihvatljivu metodu i optimalne uvjeta pri kojima se arsen najučinkovitije uklanja. Ispitana je mogućnost uklanjanja arsena iz vode za piće postupkom adsorpcije. Kao adsorbens u radu je korištena sirova i modificirana ljuska kakaovog zrna. Učinkovitost uklanjanja arsena ispitana je u ovisnosti o pH vrijednosti, vremenu adsorpcije, masi adsorbensa te početnoj koncentraciji arsena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(mentor)