Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1082796

Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja


Antolić, Mihaela
Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1082796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja
(Characterization of polyphenols from onion peel and banana peel by employing the fractionation procedure)

Autori
Antolić, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2020

Stranica
35

Mentor
Vojvodić Cebin, Aleksandra

Ključne riječi
ekstrakcija, kora banane, ljuska luka, polifenoli, valorizacija
(extraction, banana peel, onion peel, polyphenols, valorization)

Sažetak
Povećana industrijska proizvodnja hrane, uslijed rasta svjetske populacije, rezultira velikom količinom agro-industrijskog otpada koji predstavlja ekološki rizik i ekonomske gubitke. S toga se danas intenzivno istražuju novi načini valorizacije otpadnih materijala. Biljni agro-industrijski otpad čine uglavnom tkiva vanjskih slojeva različitog voća, povrća i žitarica, te su prirodno bogat, neprehrambeni i inovativan izvor polifenola. Luk i banana su namirnice iznimno široke globalne potrošnje čijom preradom zaostaje značajna količina otpada čiji puni potencijal nije dovoljno iskorišten u konvencionalnim načinima primjene. Cilj ovog rada bio je detaljno karakterizirati polifenole u ljusci luka i kori banane primjenom postupka njihovog frakcioniranja, uz analizu izdvojenih polifenolnih frakcija tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti (HPLC-DAD). Kao dominantni spojevi u ljusci luka određeni su kvercetin i njegovi glikozidi: kvercetin-4'-glukozid (7, 40 mg g-1), kvercetin-3, 4'-diglukozid (5, 82 mg g-1), kvercetin (4, 33 mg g-1) te protokatehinska kiselina (1, 03 mg g-1), a izdvajaju se jednostavnom ekstrakcijom kombinacijom organskih otapala i vode. Kao dominantni spojevi u kori banane određene su t-ferulinska (2, 02 mg g-1) i p-kumarinska kiselina (0, 08 mg g-1), a izdvajaju se alkalnom hidrolizom budući da se nalaze u netopljivom vezanom obliku. Ljuska luka i kora banane vrijedan su izvor polifenola koji se mogu izdvojiti odgovarajućim postupcima i iskoristiti u kreiranju funkcionalnih prehrambenih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Aleksandra Vojvodić Cebin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antolić, Mihaela
Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Antolić, M. (2020) 'Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Mihaela}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {ekstrakcija, kora banane, ljuska luka, polifenoli, valorizacija}, title = {Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja}, keyword = {ekstrakcija, kora banane, ljuska luka, polifenoli, valorizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Mihaela}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {extraction, banana peel, onion peel, polyphenols, valorization}, title = {Characterization of polyphenols from onion peel and banana peel by employing the fractionation procedure}, keyword = {extraction, banana peel, onion peel, polyphenols, valorization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font