Pregled bibliografske jedinice broj: 1082796
Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja
Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1082796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja
(Characterization of polyphenols from onion peel and banana peel by employing the fractionation procedure)
Autori
Antolić, Mihaela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2020
Stranica
35
Mentor
Vojvodić Cebin, Aleksandra
Ključne riječi
ekstrakcija, kora banane, ljuska luka, polifenoli, valorizacija
(extraction, banana peel, onion peel, polyphenols, valorization)
Sažetak
Povećana industrijska proizvodnja hrane, uslijed rasta svjetske populacije, rezultira velikom količinom agro-industrijskog otpada koji predstavlja ekološki rizik i ekonomske gubitke. S toga se danas intenzivno istražuju novi načini valorizacije otpadnih materijala. Biljni agro-industrijski otpad čine uglavnom tkiva vanjskih slojeva različitog voća, povrća i žitarica, te su prirodno bogat, neprehrambeni i inovativan izvor polifenola. Luk i banana su namirnice iznimno široke globalne potrošnje čijom preradom zaostaje značajna količina otpada čiji puni potencijal nije dovoljno iskorišten u konvencionalnim načinima primjene. Cilj ovog rada bio je detaljno karakterizirati polifenole u ljusci luka i kori banane primjenom postupka njihovog frakcioniranja, uz analizu izdvojenih polifenolnih frakcija tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti (HPLC-DAD). Kao dominantni spojevi u ljusci luka određeni su kvercetin i njegovi glikozidi: kvercetin-4'-glukozid (7, 40 mg g-1), kvercetin-3, 4'-diglukozid (5, 82 mg g-1), kvercetin (4, 33 mg g-1) te protokatehinska kiselina (1, 03 mg g-1), a izdvajaju se jednostavnom ekstrakcijom kombinacijom organskih otapala i vode. Kao dominantni spojevi u kori banane određene su t-ferulinska (2, 02 mg g-1) i p-kumarinska kiselina (0, 08 mg g-1), a izdvajaju se alkalnom hidrolizom budući da se nalaze u netopljivom vezanom obliku. Ljuska luka i kora banane vrijedan su izvor polifenola koji se mogu izdvojiti odgovarajućim postupcima i iskoristiti u kreiranju funkcionalnih prehrambenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Aleksandra Vojvodić Cebin
(mentor)